Sommige moeders zijn uit de hand gelopen feministen en ordinaire zeikerds

| , ,

Ja, je hoort het goed. Jij bent er misschien ook wel een van. Zo’n moeder die loopt te zeuren dat een andere moeder het niet goed doet. Die het raar vindt dat het kind van je favoriete Insta-mama nog steeds niet loopt met 12 maanden en vooral comment met een: “Zou je niet even extra checken bij het CB of dat wel goed is?!”. Jezus, moeders. Laat elkaar toch eens in de waarde! We vinden het ‘raar’ dat een kind een tutje heeft, maar ook als ‘ie er geen heeft. We straffen een moeder af op haar opvoedingstechniek, het niet gebruiken van rust-regelmaat-ritme principe of juist te veel gebruik daarvan. We plaatsen zonder echt na te denken reacties op social media en hebben soms geen idee dat we zelf onderdeel zijn van het probleem: mommyshaming. Moeders met een eigen blog zijn wekelijks, soms wel dagelijks bezig met het rapporteren en verwijderen van beledigende of kwetsende reacties en we hebben werkelijk overal wel wat lelijks over te zeggen. Mens, zeg dan gewoon niets! Hou gewoon je mond.  

En ik ben echt niet zoetsappig of all about positivity. Allesbehalve, ik ben juist een rasechte realist. Ik ben soms juist te hard of net zo’n moeder als ik zelf hierboven beschrijf. Tegelijkertijd zou ik nooit zo’n comment plaatsen. Zou ik het misschien denken: “Jee, moeder, doe eens normaal.” En daarna, ja, het klinkt misschien wel te gek voor woorden: maar dan ga ik gewoon verder met mijn leven. Wie doet dat nog tegenwoordig, hè? Gewoon iets zien wat je niet helemaal bevalt, of wat je niet op die manier zou doen en dan gewoon verder gaan met je leven. Gewoon een slok van je kop thee (oké, van je glas wijn dan) nemen en verder scrollen. En dan heb ik het alleen nog maar gehad over online elkaar afzeiken. Na een onderzoekje onder moeders in mijn omgeving, kom ik er ook achter hoe we het bijvoorbeeld binnen de familie ‘flikken’. Vooral schoonmoeders en schoonzussen blijken er wat van te kunnen. Schoonmoeders die ongevraagd voor de honderdste keer het ongevraagde advies geven: “Zou je niet eens stoppen met die borstvoeding, van de fles worden ze ook groot!” of de “Ik heb zelf maar een slaapzak gekocht, want die van jou leek me niet zo warm!”. Of wat dacht je van het uitspreken van het heugelijke feit dat je zwanger bent: “Oh, joh, dat had ik nog niet zien aankomen bij je! Je bent toch nog wel jong?!” of “Oh, wauw, wat sterk van je, op zo’n leeftijd!”. Tegen een moeder van 39 jaar. Of je bent te jong, te oud, te onervaren, te ervaren. Baby’s met gezondheidsproblemen zoals reflux worden door iedereen in de gaten gehouden in de omgeving en er wordt zoveel commentaar geleverd. Zo erg dat je, begrijpelijk, als moeder begint te twijfelen aan je goede bedoelingen. Want je weet hartstikke goed dat jouw kind huilt, omdat z’n slokdarm in de fik staat, maar door de vele reacties om je heen ga je toch twijfelen. Kinderen die problemen hebben met leren praten en de moeder die dit constant terug moet horen in de vorm van ‘goedbedoelde adviezen’.  

En dat is eigenlijk nog maar een tipje van de sluier van de stortvloed aan verhalen die ik krijg als ik andere moeders vraag naar mommyshaming of van de stortvloed die ik zelf over me heen krijg over hoe ik mijn kind grootbreng.
Dus lieve mama’s, dit is mijn wens voor jou: wees lief voor elkaar. Laten we #mommyshaming omzetten in #mommycaring. Want ik weet zeker dat iedere moeder alles doet vanuit liefde en toewijding. Iedereen maakt in de reis van het moederschap fouten en doet dingen op haar eigen manier, die niet altijd overeenkomen met het ‘standaard’ plaatje of eigenlijk vooral met wat jij daarvan vindt. Dus laten we #mommycaring wat vaker gebruiken en een #shoutout doen naar de positieve dingen in het moederschap. Want zijn we soms ook niet een beetje jaloers? Jaloers op de moeder die haar kindjes wel onder controle houdt in de supermarkt, jaloers op de moeder die wel met een flawless make-upje en prachtig figuur haar kinderen van school komt halen. Maar lieve mama, iedere moeder heeft iets moois en iets goeds. En jouw intentie was waarschijnlijk bij het plaatsen van die reactie echt niet om die moeder een vervelend gevoel te geven en heb je misschien niet eens in de gaten dat je reactie misschien wel kwetsend was of dat het de moeder in kwestie onzeker maakte. Iedere moeder heeft een hart vol liefde voor haar kinderen en de intentie om ze groot te brengen zonder al te veel kleerscheuren. Dus waardeer jezelf vooral om wie je bent, en wees ook eens lief voor een ander. Dat verdien jij, dat verdient elke moeder.  

Liefs,

ESTHER (klik hier voor haar Instagram) 

Plaats een reactie