Seks tijdens of net na je zwangerschap: yay or neeey?

| , ,

Zo, even lekker open gooien dit onderwerp! Want zeg nou zelf lieve moeders en vaders: (bijna) iedereen is hier wel eens mee bezig geweest tijdens de zwangerschap of net na de bevalling.

Om zwanger te worden moet je seks hebben. Of anders gezegd: de zaadcel en eicel moeten samensmelten en zich na de bevruchting innestelen in de baarmoeder. Misschien proberen jullie die welbekende standjes waarbij de zaadcellen minder hard hun best hoeven doen met zwemmen om levend aan te komen bij de eicel die ligt te wachten op de winnaar. Kussen onder je kont na de seks of met je benen in de lucht hangen voor een aantal minuten om het zaad op z’n plek te houden. Of misschien zijn jullie er niet zo mee bezig en manoeuvreren jullie je lekker in de meest rare (on)comfortabele posities, op de meest gekke plekken ever, en zien jullie wel wanneer het ‘raak’ is. Anyway, je wil zwanger worden. En dan is daar het moment: je hebt een positieve test in handen. Je wil natuurlijk niets liever dan dat dit kleintje veilig blijft zitten in je buik, totdat de uitgerekende datum in zicht is.

Het eerste trimester gieren de zwangerschapshormonen als een malle door je lijf die zorgen voor die overheersende zwangerschapskwaaltjes. Moeheid, misselijkheid en super gevoelige boobies zijn de meest bekende. Dit geldt niet voor iedereen natuurlijk, maar ik kan me voorstellen dat de meeste zich hierin wel herkennen. En dan komt daar het onderwerp: SEKS. Bij je wederhelft gaat die behoefte gewoon door. Maar voor de meeste (ex) zwangeren onder ons is dat wel het laatste waar je op zit te wachten met die zwangerschapskwaaltjes. Geen polonaise aan je net zwangere lijf! Ook niet bepaald opwindend als je kotsend boven de wc hangt of in slaap valt terwijl je bezig bent. En daarbij, het idee dat de fluit van je wederhelft in de buurt komt van waar je kindje veilig en wel groeit in zijn of haar huisje is eh, ja, voor de beelddenkers onder ons ook een beetje gek zullen we maar zeggen. Daaag, intiem moment.

Er kan ook een periode in je zwangerschap zijn dat je niet te hóuden bent en elke dag bloedje geil rondloopt. Lucky wederhelft! Dit komt vaak doordat je tepels en poenie goed doorbloed zijn. Dus, go go go! Het kan namelijk, als je een prima zwangerschap hebt, GEEN kwaad. Om maar meteen twee waanideeën uit de wereld te helpen: je baby wordt beschermd door de baarmoeder, het vruchtwater en de vliezen. De fluit van je wederhelft komt daar echt niet bij. En -punt 2- een orgasme wekt ook geen weeën op. Als je op het punt staat te bevallen zou het stimulerend kúnnen werken, maar een orgasme kan geen bevalling opwekken als je kindje nog niet geboren hoeft te worden. Dit is mij verteld door de ervaringsdeskundigen op dit gebied. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk. Zo had ik dat ook bij mijn laatste zwangerschap. Door de gigantisch vele harde buiken kreeg ik wel andere restricties opgelegd. Het meest intieme moment wat we hadden was dan ook het aaien van mijn buik. Super spannend. Maar, dat terzijde.

En dan, seks in het laatste trimester van je zwangerschap, met die enorm dikke, vaak in de weg zittende buik. Er zijn vrouwen die zich net een zeekoe voelden, die teruggerold werd in de zee zodra ze zich omdraaiden of een bepaalde pose aan wilden nemen. Daaag, intiem moment. Maar, er zijn ook vrouwen die zich super sexy voelden tijdens de zwangerschap en niet te remmen waren. Ik kan me het niet voorstellen, maar goed, ze zijn er. Echt. Er zijn ook vrouwen die denken als ‘het’ erop aankomt: “Als ik maar niet teveel plukken haar heb overgeslagen met scheren down under”, aangezien dat scheren vooral op de tast en dus op goed geluk gaat in dat laatste trimester. Je kan je eigen poenie soms niet eens meer vinden om te scheren. Welkom, ontplofte egel! Beetje sneu als je wederhelft vast komt te zitten in jouw oerwoud. Al kan het ergens ook wel praktisch zijn, kan hij meteen flossen. Voor de beelddenkers onder ons: WIS.DIT.BEELD.

Ook hier geldt weer: daaag, intiem moment.

Soms kan seks rondom de uitgerekende datum gewoonweg nuttig zijn. Om er een weetje in te knallen: sperma bevat het hormoon prostaglandine, wat de baarmoedermond zacht en soepel maakt. Het zou stimulerend kunnen werken om de bevalling in gang te zetten. Het hormoon is weliswaar in een zeer kleine hoeveelheid aanwezig in sperma, maar, baat het niet dan schaadt het niet! Bij mij werkte het. Niks geen intiem moment, gewoon een handig opwekmiddel. Maak van die DON’T een DO. Na de bevalling zit seks er voorlopig ook even niet in, dus, ja, neem het ervan.

En dan seks ná de bevalling. Ik denk dat de meeste vrouwen het wel met me eens zijn dat je je allesbehalve sexy voelt na de bevalling. Een ontplofte egel, met hier en daar wat scheuren en hechtingen rijker en sommige lucky bastards hebben er nog een trosje aambeien bij hangen. Met die kapotte en bebloede egel kan je alleen zonder pijn plassen als je er een kannetje water langs giet of onder de douche staat, om het maar niet te hebben over de geur die er vanaf komt door al dat gezweet in zo’n XXL maandverband met netbroekje die je, als je geluk hebt, treft in je kraampakket. HOE.KOMT.DIT.WEER.GOED. “Daar gaat never nooit meer wat in!”, heb ik geregeld gehoord. Of opmerkingen van de wederhelft na de bevalling: “Zet er nog maar een extra hechtinkje bij hoor, is het weer wat strakker.” Doe maar niet. Doe maar gewoon NIET. Je vrouwelijkheid is op dat moment al ver te zoeken, de hormonen liggen al gigantisch op z’n kop, dit soort opmerkingen maakt het er echt niet sexier op. Naast je ontplofte egel heb je meestal een aantal dagen na je bevalling lekkende boobies die zó gespannen staan dat je al pijn hebt als je ernaar kijkt. Baby huilt, melk stroomt. Super sexy. NOT. Je buik is hard bezig om weer in proportie te komen en je los hangende vel, soms bedekt met een heel zebrapad is om te janken. Ook nu is het onderwerp SEKS gewoon niet aan de orde. Gewoon echt even helemaal niet. Daaag, intiem moment! Voor heel lang.

Tot het moment daar. Ja, die komt weer, écht. Je durft weer voorzichtig te denken aan seks. Er zijn vrouwen die er al vrij snel na de bevalling weer aan toe zijn, maar er zijn zat vrouwen die er ook dan voorlopig nog niet aan moeten denken. Dat varieert, wat ik me heb laten vertellen hé door al die leuke vrouwen in mijn omgeving, tussen de 4 weken en 6 maanden. Maar hey, als het moment daar weer een keer is heb je je in ieder geval weer normaal kunnen scheren zonder plukken haar overgeslagen te hebben, zijn je lekkende boobies verleden tijd, de eventuele hechtingen (met dat hechtinkje extra) opgelost, zijn de bebloede en ruikende XXL maandverbanden op en niet meer nodig en maakt je ontplofte onderkant weer plaats voor een behoeftige onderkant. Hallooo, intiem moment!

SHARON (klik hier voor haar Instagram) 

1 gedachte over “Seks tijdens of net na je zwangerschap: yay or neeey?”

Plaats een reactie