Checklist van regelzaken voor na de geboorte van je kleine spruit(en)

| , ,

Daar is de baby dan eindelijk. De lang verwachtte gezinsuitbreiding is daar. Van harte gefeliciteerd. Laat het lekker allemaal op je afkomen en geef goed aan wat je wel en niet fijn vindt, want er zullen in de komende weken een heleboel vrienden, vriendinnen, familie, collega’s en kennissen langs willen komen om jullie kindje(s) te komen bewonderen. Ja, dit kán gebeuren ook al moet je kraamfeest of -borrel nog komen. Advies: wees eerlijk naar jezelf maar ook naar je bezoek dat langs wil komen. Jij geeft de tijden aan die jou uitkomt en als het bezoek te lang duurt spreek dit uit! Iedereen heeft begrip, maar zolang je er niks van zegt zullen zij lekker blijven zitten. Maar dat gevoel van die roze wolk, waar iedere voorgaande kersverse ouder het over had, dat heb jij nu en dat is zo’n geweldig gevoel (die duurde overigens bij ons maar zeer kort).

Even back to the world…. Er zijn nog een aantal leuke maar ook minder leuke dingen die nog geregeld moeten worden. Alles staat hieronder. Noteer het op je to-do-lijst.

Geboorteaangifte

In sommige ziekenhuizen kun je je kindje bij een geboorteloket aangeven. Die is dan op de kraamafdeling te vinden. Als die er niet is moet je de aangifte in het gemeentehuis doen waar joue kindje geboren is. Valt de geboorte op een feestdag, zaterdag of zondag dan moet je het op de eerst mogelijke werkdag gaan regelen. Neem hiervoor je paspoort of ID mee en het geboorte-uitreksel dat je van de kraamafdeling mee krijgt.

Geboortekaartjes

Moet je ze nog gaan uitzoeken, snel doen dan. Heb je ze al besteld? Super! Moet je ze nog versturen? Geen probleem, zo gedaan, hoop ik. Het is fijn als er al een adressenlijst klaarligt. 

Kraamvisite of Kraamfeest

Ligt de uitnodiging al klaar? Mooi, versturen maar! Vergeet niet dat je nog niet zo lang geleden bevallen bent en nog gesloopt zult zijn. Mocht er wel of geen partner zijn, houdt ook rekening met een dagje géén kraamvisite, maar met je gezinnetje. Voel je daar absoluut niet schuldig over, iedereen begrijpt dat. Als dat niet wordt begrepen, hebben zij pech, toch?! Jullie verdienen dat!

Gezag

Als moeder zijnde heb je automatisch gezag. Wil je gezamenlijk gezag dan kun je dit gratis aanvragen via internet bij Loket Rechtspraak. Beide ouders moeten inloggen en dan het BSN-nummer van je kind gereed hebben. Dit krijg je binnen een aantal dagen nadat je je kindje hebt aangegeven bij het gemeentehuis.

Spaarrekening

Altijd handig als je niet weet wat je moet vragen voor zijn of haar verjaardag. Ook handig om één keer per maand een vast bedrag op de spaarrekening te zetten voor grotere cadeaus of voor een toekomstige studie of vakantiereis. Ga naar je eigen bank om te vragen naar de mogelijkheden voor het openen van een spaarrekening.

Kinderbijslag

Voor de kosten van de opvoeding vanaf de geboorte van jouw kind tot 18 jaar krijg je een vergoeding van de overheid, via de Sociale Verzekerings Bank. Zodra je de aangifte hebt gedaan bij de gemeente, krijg je binnen 2-4 weken bericht van de SVB. Er staat op de site een formulier klaar dat je moet invullen om de kinderbijslag vier keer per kwartaal te kunnen ontvangen. Het bedrag is afhankelijk van de leeftijd van het kind. Wanneer je kind zes en twaalf jaar wordt, wordt het uitgekeerde bedrag verhoogd. Vanaf het tweede kind of volgend kind dat in Nederland is geboren hoeft u hiervoor niets te doen.

Kindgebonden budget

Dit krijg je naast je kinderbijslag, als je zorg- en of huurtoeslag krijgt, afhankelijk van het inkomen en vermogen van de ouder(s), het aantal kinderen en hoe oud het kind is of kinderen zijn.

Ouderschapsverlof

Mocht je dit nog niet geregeld hebben zou ik dit ook snel met je werkgever bespreken omdat dit roostertechnisch nog wel een dingetje kan zijn. Je hebt recht op 32u x het aantal uren dat je per week werkt recht op ouderschapsverlof tot het achtste levensjaar. Het ouderschapsverlof is bij heel veel werkgevers onbetaald en nog maar bij een enkele betaald. Uiteraard kun je altijd bij personeelszaken of salarisadministratie een proefberekening laten maken als je ouderschapsverlofsuren wil opnemen. O ja, in veel gevallen kan het ook zijn, dat als je het verlof voortijdig zonder wederzijdse afspraken onderbreekt, dat je de overige uren kwijt bent. Dus lees goed je voorwaardes van je werkgever door!

(Zorg)verzekering 

Je zult je baby’tje bij de polis moeten bij schrijven. Dit is altijd tot 18 jaar gratis. Je kunt dit regelen via internet maar ook telefonisch bij je zorgverzekering. Een aantal verzekeringen moet je gaan aanpassen zoals de aansprakelijkheidsverzekering, inzittendeverzekering, inboedelverzekering en eventueel de reisverzekering.

Werkgever

Geef zo snel je kan de bevaldatum door bij je werkgever, dit in verband met je uitkering en je eerste werkdag. Het is dan ook meteen een mooi moment om je werkdagen, tijden en uren te bespreken als je dit wil laten aanpassen.

Paspoort of Identiteitsbewijs

Dat betekent, hoe klein jouw baby ook is, je op pad moet voor pasfoto’s. En ja, ze moeten hier vijf jaar mee doen. De prijzen van een paspoort of ID liggen nogal uiteen per gemeente maar één ding is zeker en dat is dat een paspoort duurder is dan een ID. Nog een groot verschil is, dat als je buiten Europa op vakantie gaat, dat je dan een paspoort moet hebben. Als je binnen Europa, de EER, Monaco, San Marino, Turkije en Zwitserland op vakantie gaat, is een identiteitsbewijs voldoende.

Kraampakket

Mocht je nog spullen uit je kraampakket over hebben, dan kun je die uiteraard doorverkopen, aan een andere zwangere geven in je omgeving of aan je kraamhulp meegeven (via haar zal het ook goed terecht komen). Maar je kan ook eens informeren bij je plaatselijke Voedselbank, Leger des Heils, tienerhuizen of je kunt het doneren aan Stichting Baby hope of Proud MaMa. 

Kinderopvang

Breng je hem of haar naar ooms, tantes, buurman, buurvrouw of opa? Of heb je die niet tot de beschikking en ben je aangewezen op de gastouder of kinderopvang? Ben je al wezen kijken naar die dagopvang? Heb je al een factuur laten maken? Laat je niet leiden door wat er onder de streep staat, maar ga een proefberekening maken op de belastingdienst en toeslagen en laat uitrekenen wat je daadwerkelijk kwijt bent aan opvang per maand.

Voogdij

Als één van de ouders, om welke reden dan ook niet meer voor het kind(eren), jonger dan 18 jaar kan kunnen zorgen dan gaat de voogd dit doen. De voogd wordt bepaald door de ouder(s) die bestaat uit één of twee personen. Als dit niet schriftelijk is vastgelegd, dan bepaald de rechter wie de zorg overneemt van het kind. De voogdij kun je regelen bij een notaris, een nadeel daarvan is dat het geld kost, maar een groot voordeel is dat je er wel je wensen in kan laten beschrijven. De andere mogelijkheid is, dat je het online vast legt in het gezagsregister. Het voordeel hiervan is dat het niets kost maar een groot nadeel is dat het voor iedereen inzichtelijk is.

Newbornshoot

Deze heb ik gedaan en is zeer aan te raden. Waarom, omdat ze zo snel groter worden. De foto’s zijn in de beste en scherpste resolutie en je kunt de foto’s ook nog eens op een leuke plek ophangen. Let er wel op, dat je met de shoot niet te lang moet wachten omdat de meeste fotografen ze slapend willen fotograferen en dat doen ze vaak de eerste dagen en weken nog goed. Heel veel succes met de laatste regeldingetjes en heel veel geluk met jullie aanwinst! 

SOPHIE (klik hier voor haar Instagram)  

Plaats een reactie