Desiree: “Onze dochter van 8 heeft al oksel- en schaamhaar”

| ,

Met 6 jaar roken wij ineens een intense zweetgeur

Toen onze dochter Fenna 6 jaar oud was, merkten wij dat zij ineens een heel sterkte geur kreeg onder haar oksels. Niet alleen wanneer ze zich flink had ingespannen, maar überhaupt al wanneer ze het lichtjes warm had of soms al als ze ‘s ochtend uit bed kwam. In het begin dachten we overigens wel dat dit kwam door inspanning en lieten we haar daarna haar oksels wassen of extra douchen. Na verloop van tijd merkten we dat dit steeds vaker voorkwam tot het op een gegeven moment dagelijks was. Haar kleding moesten we apart wassen want anders trok de geur in de andere was.

Ze is vanaf toen deodorant gaan gebruiken

Omdat wij het zo sterk roken, het was echt een hele vieze geur, waren we bang dat anderen (bijvoorbeeld klasgenoten) dit ook zouden ruiken en ze hier mee gepest zou worden. Na wat speurwerk op internet leek het te komen door bacteriën of al hormonen, maar voor een kindje van 6,5 jaar vonden wij dit erg vroeg. We hebben toen een deodorant voor haar gekocht zonder parfum en dit leek te helpen. Wanneer zij dit op spoot na het douchen, had ze er geen last van. We merkten het direct als ze dit was vergeten want dan was de geur direct terug. 

We zien ook puberaal gedrag

Nu is alleen een sterke zweetgeur niet het enige waardoor wij merken dat ze al erg vroeg last heeft van haar hormonen. Qua gedrag kan ze ook al stemmingswisselingen hebben, puberaal reageren, al erg bezig zijn met haar uiterlijk/hoe ze overkomt en zelfs al flink onzeker hierover zijn. Buiten het feit dat dit misschien ook bij deze generatie hoort door social media, vind ik het zelf bijzonder om te zien en zie ik dit echt niet bij leeftijdsgenoten. 

Ook heeft ze al okselhaar

Wat daarnaast ook nog meespeelt, ze is inmiddels 8 jaar, is dat ze al behoorlijk wat okselhaar heeft. Dusdanig veel dat ik erover nadenk om het te scheren, want ook hierbij ben ik bang dat andere kinderen er iets van zullen vinden of dat ze zichzelf gaat schamen. Ze heeft het uiteraard zelf ook door en vindt het gek. Zeker nu schaamhaar ook begint te groeien. Wij proberen richting haar te doen alsof dit normaal is en ze hier niets aan hoeft te doen. We willen er vooral niet de nadruk op leggen. 

De verdere fysieke kenmerken blijven nog uit

Er is verder qua lichamelijke ontwikkeling nog niets te zien en wij hopen dat dit ook nog even duurt zoals ook een menstruatie. Ze hoort gewoon nog kind te zijn en echt nog lang niet bezig te zijn met dit soort dingen. 

DESIREE

4 gedachten over “Desiree: “Onze dochter van 8 heeft al oksel- en schaamhaar””

  1. Joris, jouw mening over een vrouwen of meisjes lichaam is totaal irrelevant. jij mag doen met jouw eigen lijfje wat je wil. daar houdt het ook op.

    Beantwoorden
  2. ik adviseer je om naar de huisarts te gaan, ze kan in een vervroegde puberteit komen en daardoor zal haar groei uiteindelijk ook stoppen. ze kunnen dit uitstellen met een maandelijkse prik. is mij verteld. mijn dochter van 6 stinkt ook naar zweet. en nu houden we in de gaten of er andere dingen bijkomen zoals schijfjes in de borsten en haargroei. dat heeft ze gelukkig nog niet.

    Beantwoorden

Plaats een reactie