LIVE vanaf de neonatologie vertellen de verpleegkundigen hoe ze ouders ondersteunen

| , ,

‘Ik werk op de intensive care neonatologie in het Emma Kinder Ziekenhuis als gespecialiseerd verpleegkundige’. Neonatologie? Wat is dat? Het stukje ‘intensive care’ wordt vaak wel begrepen door andere mensen maar ‘neonatologie’ is voor sommige een vreemde term. Wist je dat ieder mens de eerste maand na de geboorte ook wel een neonaat genoemd wordt?

Nederland telt op dit moment 10 intensive care afdelingen voor de neonatologie, die zijn te vinden in de academische centra. Daarnaast zijn er post-IC afdelingen, High Care afdelingen en neonatologie afdelingen die te vinden zijn in de perifere ziekenhuizen. Er zitten grote verschillen in wat deze afdelingen voor zorg bieden aan pasgeborenen. Het werken op een intensive care betekent eigenlijk dat je zorg draagt voor de te vroeg geboren pasgeborenen (prematuur) of de zieke pasgeborenen. Bij ons op de afdeling liggen kinderen geboren vanaf een termijn van 24 weken zwangerschap. Deze patiëntengroep heeft specialistische zorg nodig waarbij we vitale functies bewaken en soms ook moeten overnemen.

Werken op de IC-neonatologie is voor ons altijd al een droom geweest. Het blijft bijzonder om deze kleine strijders te verzorgen en de ouders te ondersteunen in de tijd dat zij bij ons op de afdeling verblijven. De tijd die zij bij ons op de afdeling zijn is moeilijk. Er is vaak geen sprake van een roze of blauwe wolk, maar er is juist veel onzekerheid. Ouders leven vaak per dag en sommige ouders leven zelfs per uur. Iedere dag is er weer één. Des te belangrijker om de mijlpalen te vieren en de mooie momenten extra aandacht te geven en hoe fijn is het dat je daar als ‘buitenstaander’ deel van mag uitmaken!?

Eén van die mooie momenten is voor het eerst buidelen (huid op huid) met mama of papa. Het is zo bijzonder als mama voor het eerst haar kindje op de borst krijgt. Vaak heeft mama haar kindje nog niet goed kunnen bekijken en de hereniging bij mama op de borst is een heerlijk moment voor beiden. Met een spiegeltje kan mama meekijken hoe haar kleintje bij haar op de borst heerlijk tot rust komt. Papa is meestal de eerste die helpt bij het verschonen van luiertjes en al snel zelf een eerste luier zal verschonen. Mooi om te zien hoe mama meekijkt of hoe opa of oma dit moment vastlegt met een filmpje of foto. Als er een ouder broertje of zusje is, mag deze bij ons op de afdeling komen als de waterpokken zijn doorgemaakt. Dat is omdat de prematuren kinderen erg kwetsbaar zijn en snel iets oppakken. Voor een broertje of zusje, afhankelijk van de leeftijd, kan het erg spannend zijn om bij ons op de afdeling te komen. Maar samen met papa en mama is het fijn om kennis te maken met het nieuwe broertje of zusje wat zij gekregen hebben. Samen met ouders maken wij vaak de eerste nieuwe familiefoto’s ter herinnering.

Nog zo’n mijlpaal. Veel kindjes bij ons hebben een laag gewicht bij geboorte. We hebben kindjes van 500 gram of lichter of 4000 gram of zwaarder. Gemiddeld genomen hebben de meeste kinderen een gewicht van rond de 800 tot 1000 gram. Daarom delen wij diploma’s uit bij kindjes die een gewicht boven de 1000 gram hebben bereikt! Een ander diploma wat wij uitreiken is het gehoordiploma. Als de situatie het toelaat, en dat is afhankelijk van de ademhalingsondersteuning, doen wij een gehoortest. Als een kindje slaagt hoort daar uiteraard ook een diploma bij!

Ouders kunnen helaas niet 24/7 bij hun kindje zijn. Zij zijn altijd welkom bij ons en er zijn geen bezoektijden. Wij hebben units en daar kunnen ouders niet met hun kindje verblijven. Een collega van ons heeft samen met een collega uit de VUmc de zorgpuntapp ontwikkeld. Een app waar veel informatie over onze afdelingen te vinden is, maar ook waar ouders zelf een dagboek in kunnen bijhouden. Het leukste van de app is dat wij foto’s en filmpjes kunnen toesturen van hun kindje. Het is bijvoorbeeld fijn om in de ochtend wakker te worden en gelijk een foto te zien! Op deze manier kunnen we ouders ook betrekken bij momenten die zij gedwongen moeten missen. Als wij een verzorging doen, bekijken we een kindje van top tot teen en soms halen we hierbij even de ademhalingsondersteuning weg. Een foto van het gezichtje zonder een maskertje of als het mutsje even af is, is iets wat ouders mogelijk niet zoveel zien of hebben. Op speciale dagen in het jaar; Vaderdag, Moederdag, verjaardagen van ouders, wereld prematuren dag, Sinterklaas, Kerst en ga zo maar door proberen wij ook de boel op te vrolijken door een klein presentje. In het team hebben wij allerlei werkgroepen die zich bezighouden met verschillende takken van zorg. Zo ook de ouderbegeleiding werkgroep waar een paar creatieve collega’s actief zijn en die voor leuke presentjes zorgen.

Met verschillende mijlpalen proberen wij ouders dus te ondersteunen tijdens de periode die zij doorbrengen bij ons. De mijlpalen bieden ouders een beetje houvast en laten de kleine stapjes die deze kleine kindjes maken uitgroeien tot grote stappen. Maar de grootste mijlpaal bij ons is natuurlijk als zij de intensive care neonatologie mogen verlaten en thuis een stapje dichterbij is!

Tot in onze volgende blog!

NIENKE, DEMI EN LISANNE (klik hier voor hun Instagram)

1 gedachte over “LIVE vanaf de neonatologie vertellen de verpleegkundigen hoe ze ouders ondersteunen”

  1. ik lees deze blog en wil jullie laten weten dat wat jullie voor (ons als) ouders doen super waardevol is en meer betekenen dan deze blog laat zien.
    ondanks dat het een moeilijke heftige periode was met ons zoontje thomas zo ziek op de NICU gaven jullie ons het gevoel betrokken te zijn. we hadden echt het gevoel met jullie 1 team te zijn die met elkaar het beste zocht voor ons kind. ons zoontje is helaas overleden maar dankzij jullie zien we ook terug op de mooie dingen die we met hem meemaakten (ook door de zorgapp en het kleine boekje, dank jullie wel voor deze zorg!) ondanks de moeilijke momenten en deze afloop hebben we jullie echt in ons hart gesloten en zijn jullie enorm dankbaar. dat was voor ons ook de reden om een donatiepagina in zijn naam op te zetten en hebben we na zijn overlijden gevraagd om een donatie ipv Bloemen etc. (en om het meedoen aan de nijmeegse 4-daagse door familie aan hem op te dragen met nog meer donaties). ga zo door met dit mooie werk! en nogmaals onze dank is groot! dank voor jullie zorg en de berichtjes/foto’s waardoor we nu iets tastbaars in zijn herinnering hebben

    Beantwoorden

Plaats een reactie