Onze voedingsdeskundige Melanie krijgt vaak de vraag: “Jouw kind eet zeker wel goed?”

| , ,

Als voedingsdeskundige weet ik natuurlijk alle ins en outs van voeding. Ook heb ik veel geleerd over eetgedrag bij kinderen. Sinds mijn dochter een baby is, zijn we al bezig met gezonde voeding. Of het zijn vruchten heeft afgeworpen en hoe we dit nu aanpakken laat ik je weten in deze blog.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Helaas, helaas, ook mijn dochter is een echte peuter en weigert regelmatig te eten ‘s avonds. Nog zonder een hapje geproefd te hebben schuift ze haar bord aan de kant met de woorden: “lussssj ik niet”. Vervolgens trekken wij alles uit de kast om toch maar een paar hapjes naar binnen te krijgen. Soms met succes, maar soms ook niet. Overdag gaat het eten wel goed. Ze schuift zo vier boterhammen en twee stuks fruit naar binnen op een dag en wat lekkers zoals een koekje of rozijntjes. Qua voedingsstoffen maak ik mij dus niet zoveel zorgen. Ook gaat er geregeld wel iets van groente, kip, aardappels of vis naar binnen. Elke hapje is toch een paar vitamines. Maar het is lang geleden dat ze zonder morren een heel bord avondeten verorberde. We houden wel vol en gaan niet apart koken of iets anders maken. Als ze niet wil eten, dan niet. We koken geen dingen die ze echt niet lust en daarom zien wij er geen toegevoegde waarde in om iets aparts te koken. Wel halen we vaak wat eten uit de pan voordat we er bijvoorbeeld extra kruiden doorheen doen.

Een bakje naturel yoghurt krijgt ze wel elke dag, of ze nu wel of niet een hapje eten gehad heeft. Overigens geven wij altijd volle yoghurt uit een pak en eten we nooit van die kindertoetjes. Maar laatst in de supermarkt bleef mijn dochter stil staan voor een schap met felgekleurde toetjes ‘IK WIL DIEEEEEEE’. Ehm, ja lieverd, we hebben thuis al yoghurt, hartstikke lekker. Gelukkig was ze snel af te lijden door iets anders vast te houden. Een andere vrouw keek mij vol medelijden na. Damn kindermarketing ook weer.

Dingen die wel helpen (maar niet altijd) bij het avondeten zijn de volgende punten.

  • Zelf het goede voorbeeld geven door ook groente te eten, ook al zit ik dan zelf met lange tanden gekookte bloemkool te eten. Maar alles voor je kind he.

  • Daarnaast maken we er soms een spelletje ‘wortelboks’ van waarbij ze met haar groente een boks mag doen met papa of mama en dan gauw een hapje nemen. Slaat echt nergens op maar zo ging er ooit eens een half bord worteltjes in.

  • Dingen ruilen helpt ook wel eens. “Voor elke sperzieboon krijg je een patatje”. En soms werkt het niet en dan blijft het avondeten bij drie stukjes droge pasta en een bakje yoghurt. We hebben ook geprobeerd om haar later in de middag niks, of minder te geven in de hoop dat ze dan bij het avondeten honger had. Maar dat werkte ook niet.

  • Een bakje rauwe groente tijdens het koken eten voor de tv werkt af en toe maar ook niet altijd.

In dit artikel dus niet de gouden tip om je kind aan het eten te krijgen. Peuters groeien ook wat minder hard dan kleinere kindjes en zullen zichzelf echt niet uithongeren. En als je bedenkt hoe klein ze eigenlijk zijn dan hebben ze ook niet altijd behoefte aan een flink bord eten. Het is ook meer gedrag en grenzen opzoeken dan dat ze echt niet wil eten. Wij hebben er alle vertrouwen in dat het over een tijdje vanzelf weer goed komt. Al doet het wel pijn aan mijn foodie-hart als er weer een zelfbereide gezonde maaltijd onaangeroerd blijft…

MELAN

Plaats een reactie