Abish en Elise zijn vriendinnen en vertellen over hun gelijklopende derde zwangerschap

| ,

Wij kennen twee hele leuke Insta mama’s. Ze zijn beiden zwanger van hun derde kindje. Elise is 31 jaar en moeder van Summer (6) en Filip (2). Vriendin Abish is 36 jaar en mama van Amber (18) en Coco (1).

Zie je op tegen de bevalling?

Elise: Nee, ik kijk er zelfs naar uit! Ik ben mega benieuwd hoe het dit keer zal zijn in vergelijking met de vorige twee keren. Ik weet natuurlijk inmiddels wel een beetje wat ik kan verwachten qua gevoel en hoe mijn lichaam reageert. De omstandigheden kunnen wel anders zijn, maar daar probeer ik niet te veel over na te denken. Daar heb ik toch geen invloed op.

Abish: Ik zit er eigenlijk exact zo in! Omdat dit voor ons beiden de derde bevalling gaat zijn, is niet alles meer een verrassing. Het idyllische aspect wat ik bij een eerste bevalling had, is er niet meer. Ik ga niet vooraf de vibe in dat dit heel cosy wordt met een playlist en geurkaarsen. Ik weet gewoon dat het even afzien wordt. Wel is het fijn dat ik weet dat ik het twee keer overleefd heb en dus ook een derde keer zal overleven. Ik bekijk het deze derde keer meer praktisch merk ik. Het moet gebeuren, dus let’s go for it! Ik heb trouwens bij bevalling 1 en 2 precies 38 minuten geperst en ik ben heel benieuwd of ik deze keer weer 38 minuten ga persen of dat het sneller gaat.

Hoe zijn jullie vriendinnen geworden?

Abish: Het moment dat Elise en ik elkaar voor het eerst zagen, was tijdens de zwangerschap van Filip. Ze was volgens mij 28 weken zwanger! We waren beiden bij een fotoshoot via iemand van instagram. We zagen elkaar en hielden eigenlijk niet meer op met praten. We volgden elkaar al een tijdje en zo heb je gek genoeg wel het gevoel dat je iemand al langer kent en ook dat je meer weet over iemand waardoor je veel gespreksstof hebt! Ondanks dat het dus een jaar of drie geleden is, voelt het alsof we elkaar al veel langer kennen!

Elise: Haha, ja dat was zo gezellig! Ik weet nog dat ik je vertelde dat de baby Filip zou gaan heten, dat hield ik namelijk niet geheim. Je geloofde me in eerste instantie echt niet en dacht dat ik je in de zeik zat te nemen! Daarna hebben we vrij snel nog een keer afgesproken bij jou thuis en het klikte gewoon heel goed. Omdat we in dezelfde levensfase zitten hebben we altijd wel iets om het over te hebben en we zitten over veel dingen op één lijn.

Is dit jullie laatste kindje?

Elise: Ik denk het wel. Ik durf er niet meer zo stellig in te zijn, want na de tweede wist ik zeker dat we klaar waren en we geen derde wilden. En toch had ik ineens die wens weer,vanuit het niets. Ik kan me echt niet voorstellen dat ik ooit de wens voor een vierde zal hebben, maar ik sluit niets meer uit!

Abish: In tegenstelling tot Elise is dit definitief mijn laatste zwangerschap. Wij hebben een samengesteld gezin en dit is ons tweede kindje samen maar het vijfde kind in ons gezin. Nooit gedacht dat ik zo’n groot gezin zou krijgen, maar vijf kinderen is echt de max! Onder deze vijf kinderen zitten ook twee grote pubers van 18 en 16 die kunnen helpen, maar vijf kinderen is gewoon al heel veel. Verder kan ik het mijn lichaam niet aandoen om nog een keertje zwanger te raken. Ik heb enorme bekkenklachten en die worden elke zwangerschap erger. Dus nee, geen zwangerschap voor mij, maar heel dankbaar dat ik drie keer zwanger heb mogen zijn.

Is dit de zwaarste zwangerschap?

Elise: Eigenlijk is deze zwangerschap qua verloop heel erg gelijk aan de vorige twee keren. Toch vind ik deze zwangerschap lichamelijk wel het pittigst, maar dat komt echt puur doordat ik al twee kinderen heb. Hierdoor ben ik toch veel meer aan het bukken en tillen, achter ze aan aan het rennen en dergelijke. Daar komt bij dat ik te weinig tijd heb voor de juiste lichaamsbeweging, waar ik de vorige zwangerschap bijvoorbeeld elke week naar zwangeren-bootcamp ging. Ik voelde me vorige keer wel echt 100% fitter dan deze keer. Maar qua specifieke zwangerschapsklachten is deze zwangerschap niet zwaarder.

Abish: Deze zwangerschap is voor mij absoluut de zwaarste. Deze zwangerschap heb ik behoorlijk wat voor mijn kiezen gehad. Van een placenta die over de uitgang lag, continue flauwvallen en hierdoor een ziekenhuisopname en ernstige bekkenklachten. Van een roze wolk is geen sprake geweest. Gelukkig weet ik door mijn twee andere zwangerschappen wel hoe een fijne zwangerschap voelt. Het is een proces geweest te accepteren dat deze zwangerschap niet leuk is. Gelukkig is het einde bijna in zicht!

Wat zijn de musthaves voor een zwangere?

Abish: De musthaves tijdens een zwangerschap zijn eigenlijk heel persoonlijk en wellicht ook weer iedere zwangerschap anders. Tenminste, bij mij wel. Ik vind een mooie 4D-echo echt onmisbaar tijdens de zwangerschap. Dit is zo waardevol en het is zo bizar mooi om je kindje dan al zo goed te kunnen zien. Verder kan ik niet zonder mijn bodymilk. Ik gebruik dit merk al sinds het begin van mijn zwangerschap en heb hierdoor geen jeuk. Tot slot kan ik deze zwangerschap niet zonder een ventilator, haha. Ja, dat ding staat 24/7 aan, ook ‘s nachts. Ik kan niet zonder. Ik heb het verschrikkelijk warm deze zwangerschap.

Elise: Dit is zeker verschillend per zwangerschap en persoon! Dit keer kan ik echt niet zonder mijn dagelijkse bad aan het eind van de dag, dan doen mijn rug en bekken zeer en het warme bad ontspant alles weer. Dit had ik de vorige keren niet. Een 4D-echo heb ik deze zwangerschap voor het eerst laten maken en dit was wel echt veel bijzonderder dan ik had verwacht. Het liet me echt nog meer beseffen dat er een kindje daarbinnen zit! Die zou ik dus ook echt aanraden. Verder kan ik niet zonder een kussen tussen mijn benen tijdens het slapen. Ik heb hiervoor een gewoon klein vierkant kussen. Vind ik veel fijner dan zo’n gigantisch voedingskussen.

Wat zijn de musthaves voor een baby?

Elise: Een draagdoek, een co-sleeper en een (wollen) dekentje om de baby in te wikkelen. Ik heb mijn baby’s het liefst zo dicht mogelijk bij me de eerste weken en maanden. Het dekentje om te wikkelen is om het gevoel van geborgenheid te geven op momenten dat ik hem even niet vast kan houden.

Abish: Het antwoord op deze vraag is bij mij bijna hetzelfde! Ik kan niet zonder een mooi dekentje. Oke, ik wil er dan wel twee want hoe moet je nou een mooi dekentje kiezen?! Toch onmogelijk bij zoveel moois, haha. Verder kan ik ook niet zonder mijn co-sleeper en gebruik ik een badzitje voor onder de douche. Dit vind ik een handige manier om samen te douchen.

Wat zijn jullie irritantste kwaaltjes?

Elise: Alle pijnkwaaltjes zoals rugpijn, bekkenpijn en pijnlijke voeten op nr1. Op nr2 komt rusteloze benen als ik ’s nachts wil slapen (magnesium slikken helpt!) en op nr 3 staat voor mij de ‘lightning crotch’. Het stekende gevoel dat je krijgt als de baby tegen je baarmoedermond aan schopt.

Abish: Met stip op 1 staat bij mij deze zwangerschap flauwvallen. Het went nooit en is een vreselijk gevoel. Op nr 2 staat bij mij bekkenklachten en op nr 3 toch ook rusteloze benen. Toch een redelijk gelijk lijstje met Elise! Haar nummer drie heb ik nog nooit ervaren en zo is zij nog nooit flauwgevallen tijdens de zwangerschap. Zo zie je maar weer. Elke zwangerschap is anders.

ABISH EN ELISE

Plaats een reactie