Ga je binnenkort bevallen? Maak dan écht een bevalnestje

| ,

Er wordt wel eens neerbuigend gedaan over bevallen met kaarslicht (of een zoutlampje!). Alsof je de bevalling romantiseert en denkt dat je met een kaarsje de pijn van de weeën kunt bezweren. Maar het creëren van een fijne sfeer is helemaal niet zweverig of overdreven romantisch, veel vrouwen hebben er baat bij. Het is een voorwaarde voor een goede bevalling.

De omgeving waarin je bevalt heeft veel invloed op de hoeveelheid stress die je ervaart en daarmee op het verloop van je bevalling. Doordat er alerlei routineuze handelingen worden verricht en door een gebrek aan privacy, verliezen vrouwen hun gevoel van regie en raken ze ‘uit de bevalflow’, zo blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Een ruimte waarin je je op je gemak voelt wordt daarentegen geassocieerd met:

 • Een verminderde kans op medische ingrepen.

 • Een verhoogde kans op een spontane vaginale bevalling.

 • Een (veel) groter gevoel van tevredenheid bij de moeder.

 • Een grotere kans dat er één of twee maanden na de bevalling nog borstvoeding wordt gegeven.

De omgeving en je psychologische staat – en daarmee je fysiologische staat – hangen nauw met elkaar samen en beïnvloeden elkaar wederzijds. In een omgeving die niet vertrouwd voelt, kom je al gauw in een staat van alertheid in plaats van ontspanning. Als je je bedreigd of angstig voelt, maak je stoffen aan die de aanmaak van oxytocine remmen waardoor de weeën niet krachtig (meer) zijn of zelfs wegvallen. Het proces kan stagneren en je kunt gevoelens van falen en controleverlies ervaren. Je raakt uit de natuurlijke flow (of komt er nooit in) en kan niet meer aanvoelen wat je (lichaam) nodig heeft. Dit kan weer leiden tot medisch ingrijpen, wat er weer voor zorgt dat je je nog minder op je gemak voelt.

Om de optimale omstandigheden te scheppen voor een vrije geboorte, zouden geboorteruimtes plekken moeten zijn waar je tot rust komt, ontspant en oplaadt. En hoe heilzaam zou het zijn als de zorg ook primair gericht is op ontspanning en vertrouwen, in plaats van op de risico’s?! Een sfeer van warmte, rust, stilte en oprecht contact zijn basisvoorwaarden om goed te bevallen.

Ook al hebben we onze dagelijkse bestaanswereld erg kunstmatig ingericht, toch zijn we nog steeds deel van de natuur. Wij hebben dierlijke, oeroude instincten in ons die een grote rol spelen bij het baren. Heel kort door de bocht gezegd zijn we gewoon zoogdieren die automatisch op (echt of geïnterpreteerd) gevaar reageren. Met dat gegeven in je achterhoofd kun je de plek waar je gaat bevallen nog optimaler vormgeven. Maak er jouw zoogdierenschuilplaats van, een nestje of holletje waarin je helemaal veilig bent en waarin je alle ruimte en tijd hebt om ongestoord je baby te krijgen.

Kenmerken van de ultiem veilige plek zijn:

 • Beschut – er zijn geen glurende blikken die de rust verstoren. 

 • Omsloten – niet zomaar iedereen kan binnenlopen. Er is liefst maar één toegang.

 • Zacht licht – helpt mee om de hormonen te laten stromen.

 • Warm – je lichaam verspilt geen energie aan zichzelf warm houden.

 • Zachte comfortabele materialen, zoals kussens of een warm bad – zachte aanraking laat oxytocine stromen.

 • Weinig en zacht geluid – harde geluiden laten je schrikken en zorgen dus voor stresshormonen.

 • De mensen die je bij de geboorte vergezellen hebben de rol van beschermers. Zij bewaken je nestje en geven jou de ruimte om je eigen ding te doen. En ze supporten je door je bemoedigend aan te raken of toe te spreken en door je te verzorgen.

ANNA

Plaats een reactie