Gelukkig worden met jezelf als moeder – omdat jij jezelf wel eens vergeet!

| ,

Als moeder zijn we veel bezig met het geluk van onze kinderen: geven we ze wat ze nodig hebben, hoe kunnen we hen verder helpen en wat hebben ze nodig om zich te kunnen ontwikkelen tot de beste versie van zichzelf.  Maar ehm… Hoe zit het met jezelf? Hoe kan jij gelukkig worden met jezelf als moeder? Wat helpt jou om de beste versie van jezelf te zijn? In dit artikel 5 tips voor meer geluk, rust en zelfontwikkeling.

Hoe doe je dat eigenlijk, gelukkig worden met jezelf?

Lastig, want geluk… Dat is voor iedereen anders. We hebben allemaal andere momenten in ons leven waarop we volmaakt gelukkig waren. We denken aan bepaalde gevoelens, doelen die je eerst nog moet behalen of mensen die in onze ogen gelukkig zijn. Vaak heb je wel mijlpalen en momenten waar je blij op terug kunt kijken. Maar is dat wel genoeg om echt gelukkig te zijn met jezelf als moeder?

Geluk is voor iedereen anders, maar gelukkige mensen hebben wel iets met elkaar gemeen. Ze zijn tevreden met de situatie zoals die nu is. Ze zijn niet bezig met wat er al is geweest en maken zich niet druk over wat er nog gaat komen. Klinkt mooi, maar als moeder met 32 to-do-lijstjes in je hoofd en 12 dingen die je niet moet vergeten is dat best lastig. Lastig, maar niet onmogelijk! Gelukkig zijn is namelijk meer een vaardigheid dan een moment. Iets wat je kunt oefenen. Hoe? Lees onze 5 tips om gelukkiger te worden met jezelf. Ook delen we een van onze favoriete tools om hier mee om te gaan!

Gelukkig zijn is een kwestie van oefenen

Voor iedereen die gelukkig wil zijn of meer geluk wil ervaren in haar leven is er dus goed nieuws: het is te leren. Train je deze 5 vaardigheden? Dan ga jij je vaker gelukkig voelen. En dat kun je weer uitstralen naar de rest van je gezin. Win win dus!

Laat het los, laat het gaaan!

Van veel moeder is ‘controle’ hun middle name. We zijn er gek op. Niet zo gek, want alles lijkt tegenwoordig maakbaar. Als iets niet lukt, dan heb je niet genoeg je best gedaan. Dus proberen we alles krampachtig te controleren. En als iets dan niet lukt, dan is dat jouw ‘schuld’. Laat dat direct los. Accepteer mensen en situaties zoals ze zijn en focus op het moment, op hoe jij daarop reageert en concentreer je op de dingen waar je wel iets aan kan doen – anders wordt gelukkig worden met jezelf en als moeder een hele kluif!

Wees eens wat minder kritisch

We hebben een mening. Over de ander, maar vooral over onszelf. Ons brein is supergoed in het focussen op de dingen die niet goed gaan. Dat is niet alleen bij jou zo, dat is bij iedereen zo. Evolutionair gezien brengt dat ons vooruit, maar voor je geluk is het niet handig.

Negativiteit is voer voor perfectionisme: want je moet het altijd beter doen. Niet doen. Focus je op de positieve dingen. Wat ging er wel goed vandaag? Grote dingen, maar ook (juist!) kleine dingen. Dit haalt je perfectionisme onderuit en dit leidt tot minder stress, minder zelfsabotage en uiteindelijk wordt je er ook nog gelukkiger van.

Mediteren kun je leren

De kans is groot dat je al eens iets gelezen hebt over de voordelen van mediteren. Het geeft meer innerlijke rust, je krijgt meer grip op je emoties, je werkt aan je zelfvertrouwen, krijgt meer geduld, etc. De lijstjes zijn eindeloos. Maar dat is niet na 3 keer mediteren. We raken afgeleid, merken niet snel genoeg de voordelen en gooien de handdoek in de ring. Maar je kunt niet perfect mediteren. Dus begin gewoon. Gaan zitten is het lastigste gedeelte. Het hoeft niet perfect, je moet het gewoon doen. Wil je meer tips, lees dan eens deze oefeningen voor zelfreflectie. Er staan echt een paar leuke tussen!

gelukkig met jezelf worden

Dankbaarheid oefenen

Als ik dit doel haal, dan ben ik gelukkig. Als ik meer rust heb in mijn hoofd, dan ben ik gelukkig. Als…. dan… We zijn zo erg bezig met de toekomst, dat we de neiging hebben de dingen die nu goed gaan te vergeten. En dat is zonde. Kijk elke dag naar dingen waar je dankbaar voor bent. Hierdoor ben je meer in het moment en kun je dagelijks, stapje voor stapje gelukkig worden met jezelf als moeder

Wie goed doet, goed ontmoet

Hoe vriendelijker je zelf in het leven staat en hoe gelukkiger jij anderen maakt, hoe groter de kans dat dit bij je terug komt. En jij wordt er zelf ook weer gelukkiger van als je anderen helpt! Deze cirkelgedachte stimuleert je om het beste te geven om het beste te krijgen, een oud idee dat teruggaat tot ver voor onze maatschappij. Het achterliggende concept is heel mooi als we het hebben over dankbaarheid en geluk: wees blij voor andere mensen en verspreid geluk, dan ga je je vanzelf beter voelen!

En nu praktisch: Hoe doe je dat, gelukkig worden?

Hartstikke leuk, die tips – maar hoe doe je dat dan? Want zoals gezegd: we hebben altijd genoeg te doen. En dit lijkt weer een extra to-do voor op je lijstje. Dus we willen het snel en makkelijk kunnen doen. En daar heeft Vertellis over meegedacht.

Zij ontwikkelden het dankbaarheidsdagboek Vertellis Chapters, een absolute must-have voor zelfreflectie. Dit kun je natuurlijk ook zelf in een notitieboekje doen, maar Chapters helpt je met gerichte vragen in dit dagboek om meer geluk te ontwikkelen. Voor meer zelfinzicht, meer ontspanning, meer reflectie en meer rust in je hoofd. Zo kun je elke dag werken aan een beetje gelukkiger worden met jezelf. Er zijn 13 hoofdstukken en elk hoofdstuk heeft een eigen thema met daarbij passende vragen en opdrachten. Ik vond het thema loslaten en groeien het leukste. Ik heb hier veel geleerd, omdat ik vaak blijf denken aan de dingen die verkeerd gingen. Ik kijk nu meer naar de mogelijkheden!

Lian (33), moeder van een eigenwijze peuter en zwanger van baby 2: ik heb de Vertellis Chapters nu een paar weken. Een stevig dagboek met gerichte vragen over je dag. Zonder datum, dus als je een dag vergeet is er geen man over boord. In principe heb je genoeg thema’s en vragen voor 13 weken. Ik vul ‘s avonds in bed de vragen in. Ik vind het heel fijn dat ik even bewust terugkijk naar de dag die is geweest. En dan naar de positieve dingen, want de negatieve dingen van de dag – die weet ik zelf prima… Ik merk dat ik hierdoor langzaamaan meer oog krijgt voor alles wat wel goed gaat. En het helpt om gelukkiger te worden en meer rust te creëren in mijn hoofd wat altijd aan lijkt te staan. Soms is pauze gewoon prima. Met Chapters kan ik ook in deze fase mezelf blijven ontwikkelen, zonder dat ik daar veel tijd aan kwijt ben.

Plaats een reactie