Tips voor een gezellige Kerst met kids

| , ,

Kerst: de tijd van gezellig samenzijn en nieuwe herinneringen maken. Nou ja, gezellig? In de praktijk is dat lang niet altijd zo. Kinderen die zich vervelen, ouders die te veel te doen hebben rondom het kerstdiner en dan kinderen die midden in de winternacht gaan lopen spoken. Niet oké. Daarom tips om de Kerst voor iedereen gezellig te maken.

Hoe verminder je de spanning rondom Kerst?

Sommige mensen kijken er het hele jaar naar uit: de kerstdagen. Zodra Sint op de boot zit, staat de boom en de recepten voor het kerstdiner staan al maanden te wachten op een Pinterestbord. Maar dan is het zover: sta je zelf een halve week in de keuken, zijn de kinderen niet te genieten en vallen de kerstcadeaus niet in de smaak. Dat ga je dit jaar voorkomen. Probeer het eens met deze tips:

  • Je hoeft het niet alleen te doen. Hoewel het echt heel lekker is om alleen maar aan te hoeven schuiven, is het een ander verhaal als je zelf de gastheer of gastvrouw bent. Want om lekker aan te kunnen schuiven, moet iemand anders wel aan het werk. Verdeel het werk, dan is het voor iedereen leuk. Iemand zorgt voor wat bij de koffie, de ander regelt de borrel, het voorgerecht doet je broer en je zwager zet de BBQ aan voor het hoofdgerecht. Hoef je zelf alleen het toetje te doen. Misschien past niet alles bij elkaar, maar je hebt wel iedereen bij de viering betrokken. Ook handig voor de sfeer.
  • Kado’s op kerstochtend. Liggen er bij jullie cadeaus onder de kerstboom? Pak die dan volgens de Amerikaanse traditie uit op kerstochtend. Hoeven je kinderen veel minder lang in spanning te zitten. En kunnen ze de rest van de dag al spelen met hun cadeaus. Ideaal. Als je tussen de cadeaus iets doet, waar ze direct mee aan de slag kunnen, bijvoorbeeld een gezelschapsspel, dan heb je daar de hele dag plezier van.
  • Rust, reinheid, regelmaat. Nog zo’n gouwe ouwe. Het is heel verleidelijk om het middagdutje over te slaan, de kids later naar bed te laten gaan of het ritme aan te passen op jullie activiteiten. Maar laten kinderen daar nou net niet lekker op gaan. Gevolg: gemopper, gemekker, gezanik en gezeur. En als je pech hebt ook nog een gebroken nacht. Wil je niet. Probeer dus het ritme vast te houden. Lukt dit niet? Zorg dan dat je de dagen voordat je flexibiliteit van je kids nodig hebt, wel hun normale ritme aan te houden. Dan hakt het er minder hard in.

Breekpunten in je dag

Weet je nog de dagen voor je kids had? Dat de dag voortkabbelde van het ontbijt naar de koffie, naar de lunch, naar de kerstkransjes, naar de borrelplank, naar het kerstdiner en de afterborrel. Alleen. maar. eten. En hoewel volwassenen daar best goed in zijn, is het voor iedereen beter om wat te doen op zo’n dag. Zorg dat de dag een paar breekpunten heeft.

Speel een spelletje

Vinden we allemaal leuk, maar nemen we veel te weinig tijd voor. En laat je die tijd nou wel hebben met de feestdagen. Dan kun je mens-erger-je-niet afstoffen, maar je kunt ook iets nieuws tevoorschijn toveren:

  • 30 seconds kids: leuk voor de hele familie. Je kent dit spel misschien al voor volwassenen, maar met deze editie kan de hele familie meedoen. Spelen in een team maakt het gezellig en verliezen minder erg voor kinderen! De zandloper maakt het extra spannend. Omschrijf binnen een halve minuut zoveel mogelijk begrippen van je kaartje. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, met 3 of meer spelers en een potje duurt ongeveer 30 minuten. Dit is een welkome afleiding tussen alle kerstgesprekken.
  • Ieder familielid zit vaak letterlijk op het puntje van zijn stoel met Halli Galli. Het spel met de hotelbel. Sla op de bel, zodra er 5 dezelfde vruchten te zien zijn op tafel. Maar let op dat je niet te vroeg of te laat slaat. Geschikt voor iedereen die tot 5 kan tellen en zin heeft in een makkelijk, maar superleuk spelletje tussendoor. Dit spel kan al met 2 spelers en een gemiddeld potje duurt 15 minuten. Wil je de kinderen even snel iets nieuws aanbieden? Dan is Halli Galli jouw redding!
  • Speelgoed van het jaar: keer op keer kids. Een vrolijk en snel dobbelspel. Prettig dat iedereen tegelijk speelt. Zo raakt niemand verveeld. Het speelt zich af in een dierentuin, waar jullie moeten helpen de dieren te voeren. Jullie moeten dobbelstenen kiezen, dierenverblijven aankruisen en kolommen vullen om waardevolle punten te verdienen. Ook geschikt voor kleinere kinderen (vanaf 5 jaar) en voor kinderen (en volwassenen) met weinig geduld, met 2 tot 4 spelers en een potje duurt ongeveer 10 minuten. De regels zijn simpel en het spel staat snel op tafel.
  • Ontsnappen uit een kasteel met Spookslot. Een spannend ontsnappingsspel, dat zich afspeelt in een 3D-kasteel – wel zelf nog even in elkaar zetten – met bewegende valstrikken en rollende kogels. Iedereen probeert zo snel mogelijk aan het spook te ontsnappen, maar valstrikken blokkeren de route. Gooi met de dobbelsteen, plan je route en zorg dat je niet geraakt wordt door de rollende kogels. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, met 2 tot 6 spelers en een potje duurt gemiddeld 25 minuten.

Een frisse neus halen

Witte Kerst of niet, een frisse neus halen is altijd een goed idee. Niet alleen om je spijsvertering een beetje te helpen – die heeft het immers nogal druk deze dagen – maar ook om de dag lekker te breken. Een blokje om naar de speeltuin, even naar het bos of een rondje door het park. Kinderen kunnen even uitrazen en al wandelend kom je vaak tot goede gesprekken. Dit kan ook heel goed als er tussen het voor- en hoofdgerecht een langere oventijd zit. (Een deel van) je gezelschap kan even de benen strekken en de koks kunnen in alle rust het hoofdgerecht verder bereiden. Ook handig als je kinderen hebt die nog niet zo lang aan een stuk kunnen tafelen.

Maak het jezelf makkelijk

En het makkelijkst doe je dat door je verwachtingen bij te stellen. Een peuter van 3 jaar die uren aan een gedekte tafel blijft zitten? Niet echt realistisch. Pubers die de hele tijd gezellig met opa en oma zitten te kletsen? Zou kunnen, maar zou ook kunnen van niet. Wat helpt is voor jezelf een wensenlijstje maken: wat zou je echt graag willen. Met zijn allen eten. Is het dan ook genoeg als iedereen met het hoofdgerecht aan tafel zit? Dan kunnen de kinderen tijdens het voor- en nagerecht nog even scharrelen. Wil je graag spelletjes doen met de familie? Moet dan iedereen tegelijk een spelletje doen of mag het ook in verschillende samenstellingen? Lekker eten. Moet dat dan allemaal haute cuisine zijn? Of is een verzameling van iedereen lievelingseten net zo leuk (en lekker!)? Kijk waar ruimte zit en geef jezelf die.

Fijne feestdagen!

Plaats een reactie