Review Thule Yepp mini en maxi, fietszitjes voor- en achterop de fiets

|

Regelmatig fiets ik een stukje met mijn kinderen. Ik ben al jaren verknocht aan Thule Yepp, zowel de voor- als achterzitjes. De Thule Yepp fietsstoel is een zeer populair en betrouwbaar fietsstoeltje voor kinderen. Ze blinken uit in gebruiksgemak, zijn snel te monteren en zitten comfortabel. Het installeren van de nieuwe Thule Yepp 2 maxi gaat nóg gemakkelijker dan voorheen. Ideaal! Zeker met ons grote gezin van 4 kinderen. Ik deed er één minuut over om het op de bagagedrager te bevestigen. De kuip is comfortabel voor de kindjes, want het is van crocmateriaal gemaakt. Fijn met dit Nederlandse weer: de zitting is weer- en windbestendig. De kuip is gemaakt van schokabsorberend en waterafstotend materiaal. De zitjes zijn uitermate veilig: er is hoofd-, arm- en voetbescherming, een 5-puntsgordel en anti-slip gordel waardoor het op zijn plek blijft zitten en verstelbare voetsteunen. De nieuwe kleuren ogen magisch.

Op welke leeftijd kan mijn kind in een Thule-fietsstoeltje?

Vanaf circa 9 maanden oud kunnen kindjes in een fietstoeltje. Een voorwaarde is dat je kindje zelfstandig kan zitten. Kinderen leren over het algemeen rechtop te zitten rond de leeftijd van zes maanden. Het is belangrijk om te wachten met het fietsen met je kind totdat hij of zij stevig genoeg is om rechtop te zitten. De Thule Yepp Maxi fietsstoel is ontworpen om uw kind veilig en comfortabel te houden tijdens het fietsen en biedt voldoende ondersteuning voor de rug en nek. Of je je kindje voor (mini)- of achterop (maxi) zet, is een persoonlijke keuze. Het verschil is dat kinderen voorop tot 3 jaar oud en achterop tot 6 jaar oud kunnen zitten (afhankelijk van gewicht). Voorop heeft je kleintje natuurlijk het beste zicht.

Is het nodig dat mijn kindje een helm draagt?

Voor- of achterop de fiets is het dragen van een helm niet verplicht in Nederland, het is eigen keuze en verantwoordelijkheid. Het blijkt echter wel verstandig. Fietshelmen bieden bescherming tegen hoofdletsel en kunnen ernstige of andere verwondingen voorkomen. Een fietshelm kan zelfs levens redden. Een helm die niet goed past, biedt minder bescherming. Zorg ervoor dat de helm goed aansluit op het hoofd van je kind en dat de bandjes stevig vastzitten. Het is belangrijk dat je de juiste maat koopt: het voorhoofd, de slapen en het achterhoofd moet bedekt zijn, je kindje moet nog wel kunnen zien. Koop een fietshelm die aan de Europese norm voldoet. Let op: Een fietshelm moet vervangen worden na een valpartij of na vijf jaar gebruik.

Win een Thule Yepp voorzitje (mini) naar keuze!

Kies voor veilige fietszitjes. Wij en Thule vinden dat zo belangrijk, dat we er eentje in samenwerking met Thule weggeven. Kies je favoriete kleur en geef dat als reactie op de winpost op onze Instagram (zie de post hieronder). Tag zoveel mogelijk ouders. Dat vergroot je winkans. Zet ‘m op!

Als SEH-arts zie ik zeer regelmatig jonge kinderen op de spoedeisende hulp die hun voetje tussen de spaken hebben gekregen doordat ze achterop de fiets niet correct hebben vast gezeten in het kinderfietsstoeltje. Per jaar zijn dit gemiddeld 2800 kinderen in Nederland, dat zijn bijna 8 kinderen per dag! Veel ouders zijn onbewust van deze gevolgen, omdat ze het kind “even snel achterop de fiets meenemen”.

Annemarth Wildevuur-Houthoff, SEH-arts Meander Amersfoort

Plaats een reactie