Wij deden het: we verruilden ons huis voor een camper en wonen nu in Portugal

| ,

Het is bijna een jaar geleden dat onze reis begon en bijna zes maanden geleden dat we Portugal ons thuis mochten noemen. De coronacrisis en met name de lockdowns deden ons beseffen dat er, voor ons, zoveel mis is met het huidige systeem waarin we leven. En dat in onze ogen niet de realiteit is waar we onze kinderen in willen laten opgroeien en wat ze verdienen. Daarnaast is er zoveel meer in het leven dan altijd maar moeten presteren.

Verslaafd aan luxe

In de loop der jaren is men verslaafd geraakt aan en afhankelijk geworden van luxe, maar luxe is leegte, althans zo vinden wij. Geluk zat voor ons niet meer in een topbaan, een groot huis of mooie spullen, maar in kunnen zijn wie je bent en de kleine dingen in het leven. Dat was het moment dat we ons leven op een andere manier wilden gaan invullen en andere prioriteiten wilden gaan stellen. Programma’s en oude patronen doorbreken die denkbeeldige grenzen creëren.

We besloten onze droom te verwezenlijken

Dus eind 2021 besloten we om onze banen op te zeggen en ons huis plus onze meeste bezittingen te verkopen, en elders een nieuw leven te beginnen. Een leven dat verder weg is van het systeem en meer in balans is met de natuur. Een leven waarin we de ruimte hebben om al onze dromen te verwezenlijken. Een leven dichter bij onze kinderen en dichter bij ons hart. Het was geen makkelijk besluit, want we hebben afstand moeten doen van alles waar we ooit hard voor gewerkt hebben. We hebben met pijn in ons hart onze familie moeten achterlaten, maar een afscheid is het gelukkig nooit geweest.

In onze camper naar Portugal

In maart 2022 was het zover. Met veel enthousiasme, maar ook met veel hartzeer, stapten we in onze camper en vertrokken we richting Portugal. We zijn afgereisd naar de Algarve om daar eerst met volle teugen te genieten van alle vrijheid die we ineens hadden. We hebben drie maanden op een campsite geleefd, waar we veel gelijkgestemde mensen hebben mogen ontmoeten. Waar de kinderen veel plezier hebben beleefd en waar we hun eerste verjaardag ergens anders dan in Nederland hebben gevierd. We besloten vanuit de Algarve verschillende stukken grond in Centraal Portugal te bezichtigen en in een relatief kort tijdsbestek werden we verliefd op een prachtig stukje grond aan een geweldig groot meer, genaamd Wander at the Lake (@wander.atthelake).

We kochten een nieuwe woonplek

In augustus kochten we de oude boerderij van bijna zes hectare groot, die al vele, vele jaren niet meer gebruikt of bewoond is. Hier willen we een duurzaam bestaan opbouwen en een kleine stukje paradijs creëren.
Een plek waar we onze kinderen leren te gedijen in de natuur en elke dag zien glimlachen.
Een plek waar we vrij kunnen leven en zelfs tijdelijke gasten kunnen ontvangen.
Een plek waar we echte verbindingen en diepere banden aangaan.
Een plek waar het leven op de eerste plaats staat.

Op deze manier hopen we de boerderij nieuw leven in te blazen. Waar we ervoor kiezen de natuurlijke balans met de aarde en onszelf te herstellen en waar we anderen hopen te inspireren hetzelfde te doen.

Met ups en downs

Het is niet altijd makkelijk, dit leven waarvoor we hebben gekozen. Ik heb me echt weleens afgevraagd waaraan ik in hemelsnaam begonnen ben. Terug naar de basis betekent niet niets doen. Het is een hele klus om de grote hoeveelheid werk bij te houden met een minimum aan mensen en gereedschap. Het is altijd één stap vooruit en weer twee stappen terug. Maar het is meer dan bevredigend om al die kleine stappen te zien die we zetten naar een zelfvoorzienend leven, terwijl we de wonderen van de natuur mogen aanschouwen.

Een zelfvoorzienend leven

Ons voedsel oogsten van onze eigen bomen en tuin, ons eigen water drinken, ons huis verwarmen met ons eigen brandhout en onze eigen elektriciteit gebruiken. Vooral in de tijd waarin we leven, met oorlogen, schaarste en schulden, is de wetenschap dat je je eigen onafhankelijkheid opbouwt met je blote handen échte rijkdom. Dit is ook wat we onze kinderen willen leren en meegeven. Dit is waar nu het leven voor ons om draait. En ik heb mijn kinderen werkelijk niet eerder zó gelukkig gezien.

Ruimte en vrijheid

De vrijheid en zee aan ruimte die ze hebben waarop ze al hun fantasieën kunnen uitleven. Ruimte om te spelen. Ruimte om te ontdekken. De ruimte om zichzelf te zijn, hun talenten te ontwikkelen en te leren op hun eigen tempo. De vrijheid om gewoon kind te zijn. Geen prestatiedruk, stress of slaapproblemen en ander gedoe vanwege externe invloeden. Bijdehand genoeg en ontzettend nieuwsgierig naar de wereld om hen heen. Dat is nu mijn geluk, en alle ongemakken van een leven off grid zijn dat dubbel en dwars waard.

We hopen mensen te inspireren

Er zullen altijd mensen zijn die het niet begrijpen. Mensen zullen altijd een manier vinden om jouw verhaal in twijfel te trekken, omdat het ver buiten de normen van de mainstream valt. Maar terwijl wij dit pad bewandelen, zie ik ook dat het de ruimte geeft aan anderen om wel na te denken over dit bestaan, maar het misschien niet aandurven. Dat het niet de norm is, betekent niet dat het nooit gedaan is of dat je niet de eerste kunt zijn die het doet. Dat je bent opgevoed met bepaalde normen betekent niet dat je niet kunt afwijken van wat je ooit wist. Dat je geen veilige toekomst ziet in wat je echt wilt nastreven, betekent niet dat je zult worstelen.

Volg je hart

Je dromen zijn het waard om voor te vechten. Het is niet omdat je onzeker bent over je toekomst, of omdat mensen niet in je visie geloven, of omdat je geen flauw idee hebt over hoe je kunt komen waar je wilt zijn, dat je dromen het niet waard zijn. Volg je gevoel, volg je hart. De rest valt uiteindelijk altijd op zijn plaats.

Go for it en mocht je eens door Portugal reizen, ons hek staat altijd open!

MANDY

Insta: @raisinglittlewildlings_

4 gedachten over “Wij deden het: we verruilden ons huis voor een camper en wonen nu in Portugal”

 1. Hallo lieve Mandy en gezin, wat mooi om te lezen hoe jullie je hart gevolgt hebben. knap om zo je leven om te gooien. een nieuwe start te maken voor jezelf en je kids. En daarmee mensen de inspireren hun hart te volgen. Dat is het belangrijkste in je leven, ga voor jezelf ongeacht wat andere denken of er van vinden. Ik wens jullie dan ook alle 4 heel veel licht en liefde toe op jullie pad dat jullie je hart mogen blijven volgen en succes mogen krijgen mer jullie onderneming samen met jullie mooie kindjes, en zo een fantastisch leven mogen leiden. jullie zijn krachtig dat gaat lukken Een zonnige groet Monique

  Beantwoorden
  • Wat een ontzettend lieve reactie, Monique! Dank je wel voor deze hartverwarmende woorden, en dank je wel voor het lezen van mijn blog! ❤️

   Beantwoorden
 2. Ik vind het altijd super moedig en knap als mensen zo’n grote stap durven te zetten. En wat mooi dat het zo goed uitpakt voor jullie. Wat ik mij oprecht afvraag is of de kinderen het ook leuk blijven vinden als ze wat ouder zijn. Nu kunnen ze veel spelen en ontdekken, maar wat als ze een tiener zijn en wellicht meer behoefte krijgen om met leedtijdsgenootjes tijd door te brengen. Hoe kijken jullie daar tegenaan?
  Veel geluk toegewenst met jullie avontuur!
  Liefs,
  Lindy

  Beantwoorden

Plaats een reactie