Mijn dochter van 4 maanden wil alleen in de box slapen

|

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen

Slaapexpert Anouk adviseert ten aanzien van de volgende ingestuurde vraag van één van onze volgers:

Mijn dochter van vier maanden wil alleen in slaap vallen in haar box. Wanneer we haar slapend verplaatsen naar haar bedje wordt ze wakker en begint ze met krijsen. We krijgen haar dan moeilijk rustig.

Lieve mama,

Ik ben allereerst benieuwd wat maakt dat je jouw dochter wil verplaatsen naar haar bedje? Tot zes maanden oud wordt er aangeraden jouw kindje te laten slapen in dezelfde kamer als jij voor alle dag- en nachtslaapjes. Dat is omdat het risico op wiegendood zo kleiner is. Op deze leeftijd is jouw kindje ook nog haar bioritme aan het afstellen. Dat wil zeggen dat ze beter slaapt in een niet-donkere omgeving overdag, en in het algemeen veel in het daglicht overdag.

Er is geen noodzaak je kindje te verplaatsen

Er is dus op zich geen nood jouw kindje te verplaatsen, tenzij de box niet veilig zou zijn? De box is veilig als je kindje er niet uit kan vallen, en geen boxrand in de box aanwezig is, geen speelgoed, knuffels en/of lakens, dekens en kussens. Het matras dient ook een stevig matras te zijn, aangepast voor baby’s en dat goed past in de box (geen gaten tussen matras en box). Voor meer info over veilig slapen kan je terecht bij je consultatiebureau of de website van Kind & Gezin.

Tips om haar in haar eigen bedje te laten slapen

Wil je haar bij voorkeur na zes maanden toch in haar eigen bedje in slaap helpen, of overleggen. Of wil jij in de kamer bij haar blijven tijdens haar dutjes? Kijk dan eens naar de onderstaande tips:

  • Je kindje laten wennen aan haar bedje overdag zonder slaapjes
  • Je geur op het laken van je kindje achterlaten, door er zelf een nachtje op te slapen bijvoorbeeld (onder jou in je eigen bed)
  • Het matras opwarmen voor je haar probeert over te leggen
  • Slaapassociaties inwerken die je kan gebruiken tijdens het overleggen
  • Ervoor zorgen dat je kindje je nog kan ‘horen’, of het huiselijke lawaai nog kan ‘horen’.

ANOUK

The Nurturing Kind

Baby-Led Slaap & Welzijn Expert

@the_nurturingkind

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen

Plaats een reactie