Mijn dochter Andrea (10 jaar) kan niet zwemmen, ze heeft geen zwemdiploma

| ,

Onverantwoord

Ik zal gelijk eerlijk zeggen: Ik vind het niet verantwoord en zelfs gevaarlijk in zo’n waterland als Nederland dat een kind niet kan zwemmen. Ik heb simpelweg geen keuze. Omdat de kosten voor het zwemmen voor eigen rekening zijn gekomen (vroeger betaalde school dit), kunnen wij de zwemlessen er niet bij betalen. We knopen met het hele gezin alle eindjes aan elkaar voor de basisbehoeftes: het huis, energie, kleding en boodschappen. Alles is zo ongelofelijk duur geworden. We redden het allemaal maar net.

Geen zwemdiploma heeft grote en gevaarlijke gevolgen

Op vakantie gaan kunnen we niet betalen. Dus je zal ons niet een week of meer aan de kust zien zitten. Maar we gaan weleens een dagje naar een meer of strand met een volgepakte tas. Ik heb dan ongelofelijk veel stress. “Wat als ik Andrea ineens kwijt ben en ze verdrinkt?”, vraag ik me dan telkens af. Ik moet Andrea altijd in mijn buurt of vizier hebben. Het is nooit ontspannen. Ze mag van mij tot aan haar enkels het water in, verder niet. Ik ben dan hyperalert. Dat vraagt veel van me. Ze draagt sowieso altijd (ook op het zand) zwembandjes. Maar ze zal het maar ineens in haar bol krijgen. Bovendien heb ik weleens gehoord dat je ook in ondiep water kan verdrinken…

Straks loopt of valt ze ineens in het water

Ik moet er niet aan denken. We proberen daarom onze strand- en waterbezoekjes echt te beperken. Maar ik vind dat zo ook ons plezier als gezin wordt beperkt. Eigenlijk wens ik gewoon dat ze snel haar diploma kan halen. Dat wil ik het liefste. Zoals het er nu uitziet, gaat ze haar diploma niet halen in haar basisschooltijd. Stel dat ik het geld later wel heb, dan zal ik het haar niet aandoen om als puber tussen de peuters en kleuters te gaan staan. Maar heel eerlijk: ik denk dat er dan ook geen geld voor is. We leven van het geld dat mijn man verdient met zijn werk. Ik ben volledig arbeidsongeschikt. En ik moet door mijn situatie ook veel rusten tussendoor.

Andrea kan soms niet mee naar een verjaardagspartij

Deze sociale belemmering doet me pijn. Tegenwoordig worden er veel feestjes en discopartijen in het zwembad gehouden. Ik gun dit Andrea zo. Ze is er zelf erg verdrietig over, als ze dan niet mee kan. Ze heeft dan het gevoel dat ze echt iets heeft gemist, wat eigenlijk ook zo is. Ze huilt dan vaak tranen met tuiten. Ik probeer haar dan een beetje te troosten.

Zwemles moet weer geregeld worden door school

Zo sta ik er in. Ik begrijp niet dat die verantwoording bij de ouders is gekomen. Als overheid moet je er alles aan doen dat de kinderen veilig zijn in zo’n waterland als Nederland. Zwemles zou verplicht moet worden (dat is het nu niet) en vanuit hogerop geregeld moeten worden. Heel wat ouders (èn kinderen) zouden hiermee ontzettend geholpen worden. Onze draagkracht is niet toereikend. En ik denk dat wel meer gezinnen hier last van hebben. Er hangt echter een taboe op. Men praat niet openlijk over het wel of niet kunnen betalen van bepaalde urgente dingen voor de kinderen. Het blijft in de doofpot. Daarom deel ik mijn verhaal. Er zijn vast meer moeders zoals ik!

Lees HIER andere verhalen

CHANTAL

42 gedachten over “Mijn dochter Andrea (10 jaar) kan niet zwemmen, ze heeft geen zwemdiploma”

  1. Hier zijn echt gemeentelijke regelingen voor om gewoon zwemles te kunnen volgen. waarom klop je daar niet aan als je wilt dat je kind kan zwemmen.
    Zwemles lijkt me overigens terecht geen verantwoordelijkheid voor school, maar van ouders. Je kunt ook zelf lesgeven aan je kind, zodat ze toch redzaam worden.

    Beantwoorden
  2. Bij veel zwemverenigingen is hier een potje voor. Voor ouders als ze het niet kunnen betalen. Waarschijnlijk zelfs een potje bij de gemeente. Vragen om hulp is niet erg zeker niet gezien de situatie en in het belang van je kind. Om schoolzwemmen verplicht te maken is de eerste stap de gemeente denk ik.

    Beantwoorden
  3. Echt niet meer nodig in deze tijd als je het niet kan betalen kun je
    aan kloppen bij jeugdsportfonds die hebben apart potje voor deze kids zodat ze wel op zwemles kunnen en dat het betaald word

    Beantwoorden
  4. Ook kun je proberen bij de gemeente aan te geven dat zwemles onbetaalbaar is geworden en dat het een onwenselijke situatie aan het worden is. Zowel fysiek als mentaal voor jullie dochter. Er bestaan ‘potjes’ bij de gemeente voor kinderen zodat ze toch kunnen deelnemen aan sport, zwemlessen, schoolreisjes, tablet voor school e.d. Je kunt het altijd vragen nee heb je, ja kun je krijgen. Misschien wordt je wel positief verrast. Zeker aan te raden om e.a. aan informatie in te winnen. Zodra ze naar de middelbare school gaan heb je andere en meer kosten over het algemeen.
    En hulp is dan fijn en wellicht nodig.

    Beantwoorden
  5. jeugdsport en cultuur fonds

    hopelijk gaat het kind met 16 jaar geen rijlessen krijgen van 50€; per les. hier hoor je niemand over

    Beantwoorden
  6. Hier zijn inderdaad stichtingen voor.
    Wij zwemmen via de reddingsbrigade, omdat dat vrijwilligers zijn is het een stuk goedkoper dan via een duur zwembad waar ze lokkertjes hebben (tassen, stickers plakken bij een volgend badje enz) , daarnaast zijn de groepen daar veel groter. Misschien hebben jullie ook zoiets in de buurt, het is de moeite waard zeker als er dan nog geld uit een potje kan komen. Wachten tot jullie ‘t geld wel hebben, dan wordt t waarschijnlijk nog duurder omdat je dan volwassenzwemles gaat

    Beantwoorden
  7. Ga bij de gemeente vragen of daar een potje voor is. Er is bij veel gemeentes ook een potje voor sporten, als het niet betaald kan worden door de ouders.

    Beantwoorden
  8. kindpakket, stichting leergeld..informeer eens bij je gemeente waar je aan kunt kloppen voor ondersteuning. Ik ben zelf zwemjuf en wil je ook best op weg helpen maar weet niet waar je zit..

    Beantwoorden
  9. Ik heb ook geen zwemdiploma, ik ben 50 jaar en leef nog steeds. Ik heb een ontzettende watervrees. Ik moest op de lagere school verplicht op zwemles. Vreselijk! Ik had graag gewild dat ik er niet heen had gehoeven. Gewoon weg blijven bij water, mensen horen niet in het water thuis. We zijn geen vissen. Ik heb nooit begrepen wat het belang is van een zwemdiploma.

    Beantwoorden
  10. Zou bijna denken dat de “redactie” dit verhaal bedacht heeft, want er zijn bij elke gemeente potjes genoeg om dit te betalen voor mensen die het zelf niet kunnen. juist omdat de overheid ook vind dat elk kind zn zwemdiploma moet kunnen halen. Als het geen verzonnen BS is: ga naar je gemeente loket!

    Beantwoorden
  11. ik heb als kind ook nooit schoolzwemmen gehad (ben nu 42), mijn ouders moesten dat gewoon zelf regelen. Dus zo vanzelfsprekend is dat schoolzwemmen voor mij niet. Er zijn echter wel allerlei instanties die hierbij kunnen ondersteunen, zoals hierboven opgemerkt.

    en voor wat betreft verdrinken in laag water: dat geldt alleen voor kinderen onder de 2 jaar.

    Beantwoorden
  12. Zelf heb ik ook geen zwemdiploma (ik ben inmiddels 59 jaar) maar ik kan wel zwemmen. Dat heb ik geleerd in de Vinkeveense plas, van de vader van een vriendinnetje, toe ik een jaar of 10 was. Misschien kun je het haar zelf leren? Hij deed het net als fietsen, hij hield me vast en leerde me de bewegingen te maken, en ineens hield hij me niet meer vast en ik zwom.

    Beantwoorden
  13. Ik heb ook geen zwemdiploma, maar kan wel zwemmen. rara hoe kan dat. Leren van mijn ouders.

    Wees niet zo’n overbezorgde Kurk en onderneem actie in plaats van de overheid de schuld te geven. die zijn niet competent om ze ook maar iets bij te leren

    Beantwoorden
  14. Er zijn inderdaad gemeente potjes voor. U kunt altijd informeren bij de gemeente hierover.

    Ik las trouwens dat u zei dat ze altijd bandjes om heeft ook op het zand, maar ik heb juist altijd geleerd dat bandjes in de zee erg gevaarlijk kunnen zijn vanwege de stroming. Ik weet niet of dit klopt maar is wel belangrijk om uit te zoeken.

    Beantwoorden
  15. ik weet niet of je vlakbij rotterdam woont daar zit een vereniging die heet de Rotterdamse watervrienden die zitten bij zuidplein en in Rotterdam stad zij vragen les geld 5,50 per keer kom je niet dan betaal je ook niet.en als je socialedienst heb dan krijg je nog de helft terug.

    Beantwoorden
  16. inderdaad onze kinderen hebben ook hun zwemdiploma’s gehaald via het jeugdsportfonds. er zijn genoeg van die potjes hiervoor. zwemles is heel belangrijk.

    Beantwoorden
  17. Ik sluit me aan bij Cammy. Ook ik heb leren zwemmen zonder officiële zwemles, van mijn vader. Gewoon doen, leuk voor je dochter en het zal jou heel veel rust geven!

    Beantwoorden
  18. Je kan toch zelf ook wat doen! Vroeger leerden alle ouders zelf hun kinderen zwemmen. R
    En loop img mee dat water in!!! Zoals jij angstig doet maak je dat kind alleen maar bang. Je moet s wat aan je eigen houding doen ipv gelijk je tekort gedaan te voren!!!!

    Beantwoorden
  19. Hier hebben we door kosten bewust gekozen voor zwemles in het buitenbad. Kost per seizoen 70 euro en in 2 seizoenen hebben de meesten A en het seizoen erna B. Dus voor 140 euro A en B.

    Beantwoorden
  20. Ik hoor hier boven veel over “je kan bij de gemeente terecht” ik ben zelf werkzaam bij de gemeente en dit is niet altijd waar.. er zitten ontzettend veel haken en ogen aan en je moet onder het minimum zitten. Wij weten verder niks van dit gezin en hun uitgaven en ik vindt daarom sommige reacties ook niet terecht.
    Onze school geeft wel zwemles waar ik een groot voorstander van ben. We leven in een tijd waar niks meer te betalen is. . Ook ik ben van mening dat hier meer aan gedaan moet worden omdat helaas veel gezinnen net buiten de boot vallen.. (en dan kan het maar om 10 euro boven het minimum zijn)
    En met een beetje menselijk inzicht, zonder deze moeder belachelijk te maken, moet je jezelf eens verplaatsen in zo’n situatie.

    Beantwoorden
    • En zo is het maar. Altijd makkelijk om te oordelen en mensen te vertellen hoe het allemaal wel moet, zonder je eerst in de situatie te verplaatsen.

      Beantwoorden
    • Klopt, het verschilt per gemeente met potjes en veel van deze potjes zijn al leeg voor dit jaar. Stichting leergeld is zelfs in sommige gemeentes gestopt met zwemles kosten en voor schoolreisjes zijn al helemaal gestopt ivm dat dit per 2022 via de wet geregeld is.
      Zwemles kosten sinds 2023 minimaal 800,- en oplopend tot ver boven de 1.500,- voor zwemdiploma A.
      Gemeentes vergoeden dit jaar nog maar tussen de 50% en 65% van de kosten.

      Lees hier vele reacties die niet de werkelijkheid vertellen ala 2023

      Beantwoorden
  21. Ik heb het destijds, toen mijn zoon (nu 23 jaar oud) naar de basisschool ging, zelf geregeld. Samen met een andere moeder. We hebben eerst de school gevraagd of ze bereid waren hiervoor ruimte te maken in het lesprogramma. Vervolgens hebben we een deal gesloten met het zwembad dat op loopafstand van de school lag, en een mooie prijs afgesproken. Dit kwam neer op minder dan de helft van de kosten in vergelijking met zwemles die van thuis uit geregeld werd. Was iets van 2 tientjes per kind per maand, als ik het me nog goed herinner.

    Naast de leerkrachten die mee gingen, hadden we een roulerend schema, waarbij elke week drie ouders meegingen als begeleiders. Ik deed het innen van de betalingen, de administratie ervan bijhouden, ouders zonodig eraan herinneren, etc. Ik mocht van de schoolleidster gebruikmaken van haar kantoortje. Vervolgens maakte de school dit geld over aan het zwembad.

    Het was elke woensdagochtend weer een heel gezellig gebeuren, die zelf georganiseerde zwemlessen. Ik zorgde vrijwillig altijd voor wat lekkers, voor als de kids terug op school kwamen met flinke trek van het wandelen en zwemmen.

    Beantwoorden
  22. Ik lees veel reacties met het onderwerp.,daar zijn potjes voor

    alleen die potjes kijken alleen maar naar je inkomen. niet naar wat voor verplichte vaste lasten je hebt. zo hebben we nog een studieschuld, hebben wij hoger inkomen… Dan gaat de afbetaling studieschuld omhoog. maar de toeslagen naar beneden. en als je voor je werk een behoorlijk stuk moet rijden.. en je daar geen reiskostenvergoeding voor krijgt. Dat maakt niet uit… extra medische kosten ivm beperking van 2 van de 3 kinderen. Dat maakt niet uit. rosmannen dat vloer is gelukt dat je een rekening krijgt van €500 van de zorgverzekering, omdat het goedkope merk van de medicijnen niet leverbaar is. Ook dat maakt allemaal niks uit

    Wj hebben geen recht op een potje, we hebben met verschillende Stichting je rond de tafel gezeten. Maar ons inkomen is net te hoog.

    Maar financieel kunnen wij zwemles voor drie kinderen verantwoorden.

    Beantwoorden
  23. Ik lees veel reacties met het onderwerp.,daar zijn potjes voor

    alleen die potjes kijken alleen maar naar je inkomen. niet naar wat voor verplichte vaste lasten je hebt. zo hebben we nog een studieschuld, hebben wij hoger inkomen… Dan gaat de afbetaling studieschuld omhoog. maar de toeslagen naar beneden. en als je voor je werk een behoorlijk stuk moet rijden.. en je daar geen reiskostenvergoeding voor krijgt. Dat maakt niet uit… extra medische kosten ivm beperking van 2 van de 3 kinderen. Dat maakt niet uit. En dat je een dan een rekening krijgt van €500 van de zorgverzekering, omdat het goedkope merk van de medicijnen voor je kinderen niet leverbaar was (en is). Ook dat maakt allemaal niks uit. voor deze onnodige kosten hadden wij dus al één zwemles pakket kunnen betalen.

    Wij hebben geen recht op een potje, we hebben met verschillende Stichting je rond de tafel gezeten. Maar ons inkomen is net te hoog.

    Maar financieel kunnen wij zwemles voor drie kinderen verantwoorden.

    Beantwoorden
  24. Niet alles is de taak van de overheid. Er is ook geen gratis geld: als deze taak door de overheid (school) opgepakt wordt zal de belasting omhoog gaan en daarvan ervaart u zelf dan ook de gevolgen.

    Zoals u zelf al zegt, uw kind is 10 en dat is echt al oud om nog steeds niet te kunnen zwemmen in een land als Nederland. Tijd dus om hier nu wat aan te doen. Gelukkig is het is mogelijk om uw kind zelf te leren zwemmen. Waarom doet u en/of uw partner dat niet?

    Misschien wil ze nu nog wel bandjes om als ze in de buurt van water aan het spelen is, maar over een of twee jaar wil ze daar echt niet meer mee gezien worden, ze zal immers een van de weinigen zo niet de enige zijn in haar vriendengroep die niet kan zwemmen en met bandjes aan is dat wel heel zichtbaar.

    Daar komt ook bij dat op een bepaalde leeftijd ze de vrijheid wil om met vrienden tijd door te brengen zonder dat u of een andere ouder daarbij aanwezig is. Dan is ze volledig aangewezen op zichzelf, want je kan immers van haar vrienden niet verwachten dat ze de verantwoordelijkheid kunnen nemen voor een leeftijdsgenoot die niet (goed) kan zwemmen.

    Ze hoeft natuurlijk niet alle standaard slagen te leren of per se ergens onderdoor te kunnen zwemmen: het belangrijkste is dat ze leert om niet in paniek te raken als ze in het water zou vallen, dat ze zichzelf boven water kan houden (trappelen), dat ze kan drijven, en dat ze naar iets drijvends/de kant kan zwemmen. Dit kunt u (uw partner, of een tante/oom, familievriend) uw kind zelf aanleren in het zwembad of een zwemplas in de buurt. Er moet genoeg informatie op YouTube ed te vinden zijn voor ouders om dit je kind aan te leren.

    Investeer dan een week van de zomervakantie hierin zodat ze aan het eind van die week zichzelf in een zwemplas, zwembad, meer, of gracht kan redden (ik zou dit eerder doen dan de zomer als u wel geld heeft voor toegang tot het zwembad).

    Ze zal dan nog steeds voorzichtig moeten zijn en niet in de zee moeten gaan zwemmen of bv van dingen af duiken, maar u hoeft zich dan niet zo druk meer te maken als ze in het water valt (of geduwd wordt) of gewoon rond en in water wil spelen/recreeren.

    Iemand anders heeft uitgelegd hoe ze zelf, met andere ouders, en met de school, groepszwemles hebben georganiseerd. Daar is uw kind nu te oud voor omdat haar klasgenoten waarschijnlijk bijna allemaal al kunnen zwemmen. Maar als u nog jongere kinderen heeft is dit wellicht iets om te overwegen.

    Veel success!

    Beantwoorden

Plaats een reactie