Mijn onverklaarbare klachten dwongen mij te stoppen met mijn opleiding

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Instagram te volgen.

Puck schrijft een reeks, dit is deel 1.

Een lichte vorm van autisme

Ik ben nu 23 jaar oud en weet sinds september 2017 dat ik een lichte vorm van autisme heb. Daarnaast heb ik ook een angst- en paniek stoornis in combinatie met agorafobie (straatvrees). Ik wil met mijn verhaal mensen aan het denken zetten. Het is niet zomaar iets. Als er geen lichamelijke oorzaak gevonden wordt, zoals bij mij, kijk dan verder en bedenk of het iets psychisch kan zijn. Dan had mijn angst en paniek uiteindelijk misschien minder geweest.

Ik liet bloed prikken maar er kwam niets uit

Het is allemaal begonnen aan het einde van mijn tweede jaar van de middelbare school. Ik was toen 14 jaar oud. Ik was twee weken ziek thuis vanwege duizeligheidsklachten. Ik ging toen naar de huisarts om bloed te laten prikken. Daar kwam niets bijzonders uit. Ik werd gezien als een gezonde meid. Toch bleven mijn klachten van duizeligheid 24/7 aanwezig. Niemand die dit kon zien en voelen, behalve ik. 

Ik bleef last houden van duizeligheid

Na mijn tweede jaar van de middelbare school ging ik naar de bovenbouw. Dit was op een andere locatie in een ander gebouw. In het begin van het derde jaar was mijn verzuim al snel heel hoog. Ik ging vaak ‘ziek’ naar huis, omdat ik me te duizelig voelde. Althans zo benoemde ik mijn ziek zijn. Een ander met duizeligheid zou even moeten zitten en rustig aan doen, en dan is het weer over. Bij mij was dat anders; ik had er geen andere woorden voor dan “Ik voel me duizelig”. Ik had constant het gevoel dat ik flauw ging vallen. Dat is gelukkig nog nooit echt gebeurd.

Een aangepast rooster hielp iets

Ik heb een aantal gesprekken gehad op school. Daarin hebben we afgesproken dat ik tijdelijk een aangepast rooster zou krijgen. Ik mocht later beginnen. Dat hielp mij en mijn verzuim werd minder. De rest van het derde jaar heb ik redelijk goed doorlopen. Zonder al te veel ziek zijn. Ik ging over naar het examenjaar. In dat jaar heb ik helemaal geen last gehad van mijn duizeligheidsklachten. Ik slaagde na een herkansing voor mijn MAVO diploma.

Naar het MBO

Na mijn eindexamen ben ik gaan solliciteren voor een bijbaantje. Op mijn werk ging het redelijk met mij. Ik had het naar mijn zin. De winkel waar ik werkte, was voor mij overzichtelijk. Ik wist wat ik per dag te doen had. Na de zomervakantie (2016) ging ik naar het MBO. Ik had gekozen voor de studie tot pedagogisch medewerker niveau 4. De eerste week had ik introductie. Ik had in die dagen wel last van mijn duizeligheid, maar ik kon het negeren.

Er werd gedacht aan chronische hyperventilatie

De tweede week begonnen mijn eerste lessen. De derde schooldag werd ik tijdens de les ineens heel erg duizelig en werd het zwart voor mijn ogen. Ik ben toen meteen de klas uit gelopen in de hoop dat het zakte. Dit gebeurde niet, waardoor ik mij ziek gemeld heb en naar huis gegaan ben. Vervolgens ben ik twee weken ziek thuis geweest, waarna ik een gesprek op school kreeg. Op school werd gedacht aan chronische hyperventilatie. Ik moest elke dag naar school komen, ging het niet mocht ik naar huis. Om dan bij vermindering van de klachten weer naar school te gaan.

Ik stopte met school

Dit werkte helaas niet voor mij. Ik startte met ademtherapie vanwege de mogelijke hyperventilatie. Dit had geen effect op mijn klachten. Ik ben uiteindelijk in december 2016 gestopt met school. Ik kon niet voldoen aan wat de school van mij verwachtte. Het ging gewoon niet; ik durfde de school toen ook niet meer in te gaan.

Lees HIER het vervolg.

PUCK

Insta: @puckschrijft

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Instagram te volgen.

Plaats een reactie