Mijn peuter wil sinds de komst van de baby niet meer in zijn eigen bedje slapen

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen

Wil je een berichtje zodra er weer een advies op het gebied van slapen wordt geplaatst? Abonneer je dan via de roze button onderaan!

Ingestuurde vraag van één van onze volgers:

Onze peuter wil niet meer in het eigen bed slapen nadat zijn zusje geboren is. Hoe kunnen we dit fijn aanpakken?

We zien vaak verandering of regressie in gedrag bij de geboorte van een broertje of zusje

Wanneer een kindje een broertje of een zusje krijgt, is het heel normaal dat slaap even verslechtert. Niet alleen slaap trouwens, soms zie je ook een regressie in gedrag. Een kindje dat ineens niet meer zelfstandig wilt stappen, eten, spelen of dat misschien ineens niet meer zindelijk is. Dat zijn de hechtingsinstincten van jouw kindje die geactiveerd worden omdat er een dreiging is voor jullie relatie: een nieuwe baby.

Ga erin mee, vecht er niet tegen

Het beste dat je kan doen is hierin meegaan. Hoe harder je gaat vechten tegen dit gedrag, hoe langer en feller het met jullie mee zal gaan. Stel jouw kindje gerust dat je er nog bent, dat je veel van je kindje houdt, dat je kindje nog op jou kan rekenen.

Biedt je kindje de nabijheid die het zoekt

Praktisch gezien betekent dit je kindje die nabijheid bieden die het opzoekt. Blijven liggen tot je kindje in slaap valt, of tijdelijk een extra bed zetten in jouw kamer of bij je kindje in de kamer gaan slapen. Als jij er niet naast kan liggen, kan je partner dat misschien wel? En extra veel momenten van verbinding en speciale 1-1 tijd voorzien tijdens de dag, zodat dit misschien niet tijdens slaaptijd ingehaald hoeft te worden.

Geef je kindje iets om zich aan vast te kunnen houden als hij of zij gescheiden is van jou

Wil je die nabijheid niet bieden, zet dan in op het overbruggen van de separatie. Geef jouw kindje iets waar hij zich aan kan vasthouden in jouw afwezigheid; een nieuw knuffeldier, iets dat naar jou ruikt, foto’s van jullie, ga regelmatig bij je kindje kijken en laat elke keer iets achter als bewijs als het al slaapt.

Als je kindje eenmaal gewend is aan de nieuwe situatie, begrepen heeft dat die baby nergens naartoe gaat en jij ook niet, dan valt alles waarschijnlijk terug op zijn plaats.

ANOUK

Baby-Led slaap & welzijn expert, The Nurturing Kind

Voor meer informatie klik HIER om naar Anouk haar instagram account te gaan.

Wil je een berichtje zodra er weer een advies op het gebied van slapen wordt geplaatst? Abonneer je dan via de roze button onderaan!

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen

Plaats een reactie