Verkouden? Zo voorkom je dat iedereen in huis een verstopte neus krijgt

| ,

De herfst is nog maar net aangebroken of we zijn alweer met z’n allen aan het snotteren. Ben je verkouden? Dan is het belangrijk om snel actie te ondernemen, zodat je niet het hele gezin besmet. Wij vertellen je hoe je dit het beste doet.

Wat is verkoudheid precies?

Voordat we vertellen hoe je de kans op verkoudheid in het hele gezin verkleint, is het goed om te weten wat verkoudheid precies is.

Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, bijholten of keel. Die wordt veroorzaakt door het verkoudheidsvirus. Dit is anders dan andere virussen zoals het RS-virus of het bekendere het influenzavirus (griepvirus). Veel mensen die griep denken te hebben, hebben eigenlijk een verkoudheid. Dit is niet gek, aangezien er meerdere overeenkomsten zijn tussen de twee virussen.

Maar er zijn ook verschillen, waaronder de belangrijkste: bij griep komt vaak (hoge) koorts om de hoek kijken. Dit is bij verkoudheid meestal niet het geval. Daarbij zijn de klachten ook anders en vaak heftiger. Griep begint vaak plotseling met koude rillingen, koorts, hoofdpijn en spierpijn, terwijl een verkoudheid begint met een loopneus.

Een verkoudheid gaat (als je een goede gezondheid hebt) meestal vanzelf weer over. Er zijn wel enkele tips die je klachten sneller kunnen doen verminderen:

 • Drink voldoende, 1,5 tot 2 liter (water) per dag.
 • Gebruik neusspray.
 • Rook je? Stop hier dan (tijdelijk) mee.
 • Ga stomen: hierdoor verdun je het slijm in je neus en kan het makkelijker je neus verlaten.
 • Leg een extra kussen onder je hoofd als je gaat slapen. Zorg er hierbij voor dat je bovenlichaam één rechte lijn vormt om eventuele nekklachten (door lang op bed te liggen) te voorkomen.

Hoe verspreidt verkoudheid zich?

Een verkoudheidsvirus verspreidt zich via hele kleine vochtdruppels in de lucht die mensen in- en uitademen. In slecht geventileerde ruimtes (zoals de bus of de tram) of in ruimtes waar mensen dicht op elkaar zitten (zoals op school), is de kans op besmetting het grootst.

Ook wordt het verkoudheidsvirus (net als andere virussen) overgedragen via handen en voorwerpen. Als iemand een deurknop vastpakt die jij net hebt aangeraakt, heeft  diegene een grotere kans om besmet te worden.

Voorkomen dat iedereen verkouden wordt

Ben je verkouden? Dan ben je besmettelijk vanaf het moment dat je klachten hebt aan je neus of keel. Als je niemand in huis wil besmetten, is het daarom belangrijk om vanaf dat moment maatregelen te nemen.

Anderen besmetten helemaal voorkomen is bijna onmogelijk. Als je dit wil, moet je je volledig isoleren van de rest. Je kan natuurlijk wel de kans op besmetting verkleinen. Dit doe je als volgt:

 • Blijf zoveel mogelijk uit de buurt van iedereen.
 • Hou je hand of een zakdoek voor je mond als je niest of hoest. Zorg ook dat je nooit in de richting van iemand niest, maar altijd de andere kant op.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze weg na eenmalig gebruik.
 • Was je handen regelmatig met water en zeep, vooral voor en na het eten. Ook nadat je hebt gehoest, geniest of gesnoten is dit belangrijk. Droog na het wassen goed je handen.
 • Maak voorwerpen die je aanraakt (zoals deurknoppen) vaak schoon.
 • Was je beddengoed regelmatig op 60°C.
 • Ventileer alle ruimtes in huis goed, vooral de woon- en slaapkamer. Zet je ventilatieroosters altijd op een kiertje, zodat er altijd frisse lucht naar binnen komt en de virusdeeltjes een weg naar buiten hebben.

Wees verkoudheid voor

Verkoudheid is helaas niet altijd te voorkomen. Vooral met kleine kinderen in huis is de kans veel groter, aangezien zij op het dagverblijf of op school de hele tijd omringd zijn door andere kinderen en overal aan zitten. Wel kan je de kans op verdere besmetting in het hele gezin zo klein mogelijk houden. Bovenstaande tips helpen je hierbij.

Plaats een reactie