Het Gezinsbudget: “Ik begon met een laag inkomen, maar verdien nu 11.500 euro”

| , ,

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland.

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

We zijn een gezin van 5, we hebben 3 kinderen. Ze zijn 6, 2 en 1 jaar oud. Ik ben 32 jaar en mijn man is 35.

Welk werk doe jij en je par­tner?

Mijn partner heeft een eigen onderneming in de leisure branch en ik werk als directeur voor een maatschappelijke organisatie. Mijn partner werkt meer dan fulltime: 6 á 7 dagen per week. Ikzelf werk 3,5 dag per week. 

Wat is jullie net­to inkomen per maand?

Ons netto inkomen per maand is €11.500,-. 

Wat staat er nu op de betaal- en spaarrekening?

Op onze lopende rekening staat nu €3.000,-. In totaal hebben we €70.000,- aan spaargeld. Voor onze kinderen sparen we per maand €50,- maar we beleggen ook met hun geld. 

Hebben jullie schulden?

De enige schuld is de hypotheek. Op dit moment is deze ongeveer €300.000,-

De maandelijkse vaste lasten

Hypotheek: Wij wonen in een dorp, in een ruime 2-onder-1-kap woning met garage, ruime achtertuin met overkapping. We hebben een open keuken, grote woonkamer en ons huis telt vijf slaapkamers. Per maand zijn we €1150,- kwijt aan hypotheekkosten. 

Gas/wa­ter/elektriciteit: Ongeveer €300 per maand.

Boodschappen: Ik laat wekelijks boodschappen bezorgen en kijk nergens naar. We houden allemaal wel van AVG’tje, wat vaak niets het duurste is. Maar daarnaast worden er ook vaak doosjes wijn en veel borrelhapjes toegevoegd aan de bestellijst. Per maand ben ik zo’n €800,- kwijt aan boodschappen. 

Verzekeringen: Echt geen idee! We betalen onze ziektekostenverzekering altijd in één keer voor een heel jaar. Ik vind dat altijd zulke zure kosten dat ik er niet iedere maand mee geconfronteerd wil worden, haha.

Auto en benzine: We rijden één elektrische auto, wat ontzettend voordelig is nu met die hoge benzineprijzen. Met onze benzineauto hebben we het geluk dat we hiervoor makkelijk in België kunnen tanken. Dit scheelt al snel 35 cent per liter. 

Internet/tv/telefoon: €100,-. De telefoonkosten van mijn partner worden betaald door de zaak. 

Abonnementen: Netflix, Videoland en NPO+ zal rond de €15,- per maand zijn, gok ik. Verder hebben we geen abonnement op de sportschool of iets dergelijks, maar we betalen we jaarlijks contributie voor tennis en voetbal. Dit is ongeveer €350,- per jaar. 

Sporten: Dansles voor de oudste en personal training voor mij en mijn partner. 

Kleding: Van Zeeman, Zara tot Bijenkorf. Wat ik leuk vind, shop ik. Maar ik ben ook principieel. Ik ga echt geen €150,- betalen voor een truitje wat mijn dochter over 3 maanden niet meer aankan. Ook houd ik er niet van als een merk opzichtig op kleding staat. Het bedrag zit tussen €150 en €1000,- per maand. Als iedereen nieuwe schoenen en jas nodig heeft, zal het zelfs maar dan €1000,- gok ik. Wekelijks worden hier wel pakketjes met kleding bezorgd. 

Uitjes: We bestellen vaak eten en gaan regelmatig uit eten. Ook maken mijn partner en ik graag het uitgaansleven onveilig. Bij een uitje met de kindjes hoort toch eigenlijk altijd wel een terrasje met bitterbal of lunch. 

Vakantie: We gaan één keer per jaar twee weken op zomervakantie, één keer per jaar wintersport en mijn partner en ik gaan ook allebei apart skiën met vrienden. De kosten liggen rond de €5000,-. Op vakantie kijken we nergens naar. We eten, drinken en ondernemen uitjes waar we zin hebben. “Daar hebben we vakantie voor”, vinden wij. Maar ik besef ook hoe een luxe dat is! 

Spaargeld: Dat is afhankelijk wat we overhouden. Dit is de ene maand €6.000,- en de andere maand veel minder. 

Goede doelen: Cliniclowns, Save the Childeren en WarChild

Overig: Onze kinderopvangkosten bedragen maandelijks netto €800,- voor twee kinderen. Ze gaan 3,5 dag per week daar naartoe. Dit lijkt weinig aan de hand van onze inkomsten, maar wij keren onszelf relatief niet veel salaris uit. Alles stoppen we terug in onze bedrijven en we hebben inkomsten uit vastgoed dit in box 3 vallen. We hebben (in relatie tot ons inkomen) niet veel spaargeld. Dit komt omdat we veel geld in vastgoed en beleggingen hebben gestoken. Ook hebben we geld zitten in Crypto. Mijn partner zegt altijd dat het geld voor ons moet werken in plaats van wij voor het geld. Dat vind ik heel decadent overkomen. Ik besef mij heel goed dat we geluk hebben met deze inkomsten en dat onze wieg op de juiste plek stond. Niet dat we iets voor niks krijgen, maar dit heeft voor opleidings- en ontwikkelkansen gezorgd die we met beide handen hebben aangegrepen. 

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

Ik vind comfort belangrijk. Zo hebben we wekelijks een huishoudelijke hulp, worden de boodschappen gebracht, genieten we in de zomer van luxe vakantie en ook thuis. We hebben bijvoorbeeld de nieuwste tv’s, I-pads, Quooker, alles van Dyson en dergelijke. Dat alles maakt het leven net wat makkelijker. 

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Ik vind dat een heel net bedrag voor een gezin van 5, inclusief 2 kids in de luiers. 

Waarop kan je bezuinigen?

Op boodschappen, kleding en inrichting kan ik zeker bezuinigingen. Eigenlijk op alles wel. 

Heb je een spaardoel voor je gezin?

Nee, wij hebben geen spaardoel. 

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

De beste uitgave ooit is onze bakfiets. Van dat bedrag kan je ook een auto kopen, maar we zij er heel blij mee en gebruiken de fiets veel. De slechtste aankoop is een ski jas van €800,-. Belachelijk voor iets wat je maar twee weken per jaar aan hebt en na een paar jaar wil je toch weer een nieuwe look. 

Wat is je duurste aankoop ooit?

Buiten ons huis, auto, meubels en dergelijke is dat denk ik die ski jas van €800,-. Achteraf gezien belachelijk, aangezien ik dat ding maar één week per jaar draag. Maar ik moest en zou ‘m hebben! 

Heb je een geldtip?

Ik begon 15 jaar geleden met werken, met een laag inkomen en heb met hard werken bereikt waar ik nu ben. Dit komt mede door investeringen en beleggingen. Dit kan ook klein bijvoorbeeld met een crypto app. Van vriendinnen hoor ik vaak dat kledingverkoop een hoop op kan brengen. Ik geef kleding zelf altijd weg. Ik hoef niet te verdienen aan mensen die het minder goed hebben dan wij. 

In hoeverre maakt geld je gelukkig?

Geld maakt zeker gelukkig. En geen geld maakt ongelukkig. Daar ben ik van overtuigd. Maar gezondheid weegt natuurlijk harstikke veel!

Lees HIER en HIER over een ander Gezinsbudget.

MEREL

1 gedachte over “Het Gezinsbudget: “Ik begon met een laag inkomen, maar verdien nu 11.500 euro””

  1. De titel pretendeert dat mevrouw 11.5k verdient, maar dat (b)lijkt het gezamenlijke inkomen te zijn. Ik ben zeer benieuwd naar de verhouding tussen haar en zijn aandeel daarin, aangezien hij kennelijk non-stop werkt en zij maar zeer beperkt qua dagen. Waarom wordt hier eigenlijk steeds met netto-bedragen gewerkt? Na de krantenwijk rekent elke volwassene gewoon met bruto-inkomen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie