Het Gezinsbudget: “Ik verdien €1800 netto”

| ,

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland.

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Ons gezin bestaat uit mijn man (41 jaar), ikzelf (35 jaar) en 2 dochters (4 en 6 jaar). Daarbij hebben we twee honden. 

Welk werk doe jij en je par­tner?

Ik ben werkzaam in het ziekenhuis als assistente. Mijn man is zelfstandig ondernemer. Hij is inzetbaar als presentator, maar kan ook als DJ opdraven voor feesten en partijen.

Wat is jullie net­to inkomen per maand?

Ons netto inkomen verschilt iedere maand. Gemiddeld komt er ongeveer €4000 binnen op de rekening. Ik verdien €1800 netto. Ook krijg ik één keer per jaar een 13e maand. Wat er bij komt van mijn man is meestal zo rond €3000. Soms meer, soms iets minder. Al zijn inkomsten komen binnen op zijn zakelijke rekening, en als we iets teveel geld hebben uitgegeven kan hij geld op onze gezamenlijke rekening storten.

Wat staat er nu op de betaal- en spaarrekening?

Op de gezamenlijke rekening staat €644,45. Zelf heb ik ook nog een eigen rekening waar €400 op staat. Als mijn salaris gestort wordt, dan maak ik altijd €1000 over op de gezamenlijke rekening. Van de overige €800 betaal ik mijn kapper, zorgverzekering en cadeaus voor verjaardagen. Op de spaarrekeningen van onze kinderen staat €1400 en €1100. Wij sparen zelf nog niets voor hen, wat op deze rekening staat is van opa’s en oma’s afkomstig.

Hebben jullie schulden?

Wij hebben op dit moment alleen een schuld bij mijn schoonvader, omdat wij zijn auto hebben overgekocht. Die betalen wij maandelijks af. Deze aflossing kost ons €1000 per maand.

De maandelijkse vaste lasten

Hypotheek: We hebben deze nu vanwege de rente kunnen verlagen naar €635 per maand, dat was voorheen €1100, toen losten we ook af en dat doen we nu niet. We wonen in een 2-onder-1-kap woning, van ongeveer 180 vierkante meter. We wonen in een stad, maar in een soort buitenwijk. Het is er vrij rustig. We hebben vier grote slaapkamers, een badkamer en nog een enorme zolder. We hebben een heerlijke ruime tuin waar de kinderen en honden kunnen lopen en spelen.

Gas/wa­ter/elektriciteit: Ongeveer €300 per maand.

Boodschappen: Wij geven vrij veel geld uit aan boodschappen, dat zou wel goedkoper kunnen. Ik doe één keer in de week ‘grote’ boodschappen. Dit zijn meer de zware dingen en spullen voor in de voorraadkast. Daarnaast kom ik nog wel 2 a 3 keer bij de supermarkt. Gemiddeld geven we denk ik €600 uit aan boodschappen. Nu moet ik zeggen dat één van onze kinderen een glutenvrij dieet volgt, omdat zij coeliakie heeft. En dat is vrij duur. We kunnen één keer per jaar bij onze belastingaangifte €1000 terug krijgen van de belasting, vanwege haar dieet. We proberen veel vegetarisch te eten. Dat is vrij prijzig, maar dat hebben we er zeker voor over.  

Verzekeringen: Ongeveer €300.

Auto en benzine: We betalen één keer in de maand ongeveer €80 benzine voor mijn auto. ik reis naar mijn werk met het OV. Ik krijg €60 reiskostenvergoeding van mijn werk. Mijn reisabonnement kost €80, dus dat is prima te doen. Ik leg maar €20 bij. Mijn man rijdt volledig elektrisch, dat scheelt een hoop in deze tijd en wij kunnen de auto gratis opladen.

Internet/tv/telefoon: Internet en tv kost €55,42. Ook hebben we tweemaal een telefoon van €53. Totaal €161,42 per maand.

Abonnementen: We kijken met Netflix, Disney+ en Videoland met vrienden mee, dus daar betalen we niets voor.

Sporten: De oudste is bijna klaar met zwemles. Dat kost €140 per 3 maanden. De jongste volgt haar eigenlijk meteen op zodra zij klaar is, dus dat blijft hetzelfde. De oudste gaat misschien op dans- en theaterles. Wat de kosten daar van zijn, weet ik nog niet. Ze gaat eerst een proefles mee draaien. Verder sport ik niet. Mijn man is vooral een buitensporter. Hij loopt hard en fietst heel veel. Hij heeft hier verschillende fietsen staan.

Kleding: Ik koop veel kleding, voor mezelf maar ook voor de kinderen. Mijn man doet wat langer met z’n kleding en koopt vaak in één keer veel. Dan is hij voorlopig klaar. Ik bestel veel online bij Wehkamp, H&M en Zara en voor mezelf bij Costes. Gemiddeld geef ik €200 uit per maand. Als er schoenen bij zitten is het meer, maar dat is niet elke maand.

Uitjes: Doen we vooral in vakanties. Laatst zijn we naar boerderij de Molenwaard geweest in de voorjaarsvakantie. We doen dan uitjes zoals met de honden naar het bos of in de binnenspeeltuin spelen. Als je daar luncht met z’n allen, ben je al snel €50 kwijt. 

Vakantie: We gaan 1 a 2 keer per jaar op vakantie. We zijn afgelopen januari naar Abu Dhabi geweest. Van de zomer willen we een last minute naar Spanje boeken. We boeken nu nog niets, omdat we niet weten hoeveel werk mijn man in de zomerperiode heeft. Op vakantie genieten we volop en letten we niet op geld. We doen waar we zin in hebben en genieten vooral van elkaar en het samen zijn. De honden logeren dan bij mijn schoonouders, dus we hebben geen kennelkosten. Dat scheelt aanzienlijk.

Spaargeld: Wat we precies sparen, weet ik niet. Dat klinkt een beetje gek, maar dat gedeelte regelt mijn man. Hij spaart namelijk ook zelf voor zijn pensioen. Er staat nu een goede buffer op de spaarrekening van ongeveer €20.000.

Goede doelen: We zitten niet vast aan goede doelen, maar als ze aan de deur komen voor collecte, geven we altijd. Aan Hartstichting en het KWF doneren we ruim.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

We genieten vooral veel. We hebben een aantal keer van zeer dichtbij meegemaakt dat het leven zo voorbij kan zijn. Wel zorgen we altijd voor een buffer. We hebben twee kinderen, dus we moeten altijd rekening houden met onvoorziene kosten. Ik weet dat we wat dat betreft een beetje bevoorrecht zijn. Nu is het wel zo dat mijn man altijd veel en hard werkt. Het komt niet allemaal aanwaaien. Ik koop tussendoor ook graag dingen voor de kinderen zoals spelletjes. wij geven veel geld ‘tussendoor’ uit, wat misschien niet altijd nodig is. Het kan nu en we vinden dat leuk.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

We zouden best wat minder kunnen uitgeven aan boodschappen. Dat moeten we toch maar weer eens proberen. We zijn allang uit de luiers en babyvoeding, dus het zou allemaal wel wat goedkoper kunnen.

Waarop kan je bezuinigen?

Op de cadeaus en extra’s tussendoor voor de kinderen. Dat is natuurlijk allemaal niet echt nodig.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

We sparen op dit moment om altijd wat achter de hand te hebben. We hebben niet echt een doel. Al beginnen we nu wel wat plannen te maken voor als de kinderen straks willen gaan studeren. Daar moet wel een potje voor komen. Het geld dat de opa’s en oma’s sparen, krijgen ze op hun 18e. De ene helft van het geld mogen ze zelf besteden en de andere helft mogen ze gebruiken voor een groter doel, hun rijbewijs bijvoorbeeld.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Dat is mijn YSL-tas geweest. We hebben een goed jaar gehad vorig jaar en ik mocht mezelf iets cadeau doen. Ik ben er echt heel erg blij mee.

In hoeverre maakt geld je gelukkig?

Geld maakt mij gelukkig op het moment dat we ons kunnen voorzien van wat we nodig hebben. We zouden zeker wat zuiniger aan kunnen leven, en dat hebben we aan het begin van de coronacrisis ook zeker moeten doen, toen mijn man zijn werk stil kwam te liggen. Dus we kunnen het zeker, alleen je raakt er snel aan gewend om meer uit te geven. 

Lees HIER en HIER over een ander Gezinsbudget.

JULIA

Dit is een fictieve naam, in verband met anonimiteit

Plaats een reactie