De drieling van Linda wordt met 27 weken geboren: “Ik ben bang voor wat ons mogelijk nog te wachten staat”

| ,

Linda schrijft een minireeks op Kids en Kurken. Lees eerst de eerdere delen.

Deel 1: Ik stopte met de pil maar een menstruatie bleef uit

Deel 2: Onze laatste poging en laatste zwangerschapstest

Deel 3: De gynaecoloog stelde reductie voor bij onze drielingzwangerschap

Deel 4: De gynaecoloog geeft met 27 weken drielingzwangerschap aan dat de ontsluiting al 5 cm is

Deel 5: Met 27 weken wordt mijn drieling geboren

14 december 2020. De dag die voor altijd gevierd gaat worden. Al overheerst er nu vooral angst. 

Ik wacht totdat ik mijn benen weer kan bewegen

Ik lig inmiddels op de uitslaapzaal, waar ik pas weg mag zodra ik mijn benen weer kan bewegen. Ik lig hier helemaal alleen en krijg wat te drinken en een koekje. We kletsen gezellig wat met de mensen bij de operatie aanwezig waren. Eigenlijk gaat het hier helemaal niet over de kinderen of over mij. En gek genoeg als ik daar nu aan denk, dacht ik daar toen ook even helemaal niet aan. Het ging over koetjes en kalfjes…. Maar alles ging ook ineens zo snel. Het besef dat mijn buik leeg is heb ik ook helemaal niet, maar wel dat ik zo snel mogelijk wil dat mijn benen weer bewegen. Ik krijg uitleg over hoe de morfinepomp werkt en dan komt het gevoel langzaam weer terug in mijn benen. Ik wordt opgehaald door de afdeling waar ik naar toe ga. Dit is een andere afdeling dan waar ik weg ging toen alles nog moest gebeuren. Maar al onze spullen zijn daarheen verhuisd. 

Ik mag Maud op mijn borst

Ik heb geen idee hoe laat het is, maar het is nog donker buiten. Na een tijdje komt Leroy weer terug op de kamer. Hij is al die tijd bij de meisjes gebleven en dat heeft enorme indruk op hem gemaakt. Alle alarmen die af blijven gaan, piepjes, slangetjes en draadjes. Het is indrukwekkend. Ze komen ons halen zodat ik ook even beneden kan gaan kijken. Nog in mijn operatieschort in bed word ik naar de meiden toe gebracht. Eerst word ik bij Maud gebracht, en mag ze zelfs al op mijn borst. Mijn kleine sterke meisje: “WAUW daar ben je dan”. Je bent van buiten gewoon al helemaal af en ik mag je al vasthouden. Maar wat heb je een hoop dingetjes op je lijfje omdat je van binnen nog niet helemaal klaar bent om geboren te worden. Het schuldgevoel bekruipt me ook weer gelijk. Het blijft zo’n bijzonder moment dat ik haar al bij me mag hebben op mijn borst. 

We bellen familie

We worden nadat ik de meiden heb gezien terug naar de kamer gebracht. Ze zeggen ons nog even wat te gaan slapen en zullen ons wakker maken voor het ontbijt. Ik ben ook nog een beetje weg van de wereld door de morfine. Gelukkig val ik al snel in slaap. Maar om 5.30 uur word ik wakker en wil ik toch echt eerst even mijn moeder bellen. Wat moet die geschrokken zijn toen haar telefoon over ging zo vroeg. Ik kan mijn tranen niet meer bedwingen en vertel dat ze vannacht oma is geworden. Hierna bel ik ook mijn zusje en broertje.

 

Ik wil heel graag borstvoeding geven

Inmiddels staat er alweer iemand in de kamer. Het is Teddy, de lactatiekundige die mij komt helpen met het kolven voor de meisjes. Ik mocht er niet een ding van maken als het niet ging lukken, want ik was veel te vroeg bevallen en had een keizersnede gehad. Dit is allemaal niet bevorderlijk om je melk opgang te brengen. Maar ik wil dit doen voor mijn drie dochters die lagen te vechten een verdieping onder mij. Dit is het minste wat ik kan doen en is het beste wat ik kan doen. 

De meiden liggen helaas niet met z’n drietjes bij elkaar

Als het ontbijt erin zit en het kolven is gebeurd, ga ik inmiddels al met de rolstoel en vers getapte melk naar beneden toe. Maud ligt op een andere zaal dan Tess en Yinthe, omdat er geen plek was voor drie bedjes op dezelfde zaal. Er wordt ons van alles verteld en uitgelegd. Maar het besef van wat er de afgelopen uren is gebeurd? Ik heb eigenlijk nog steeds geen idee. Het ergste van dit alles is dat we nu op elkaar zijn aangewezen en de kinderen niet gezien kunnen worden door familie. Dit mag vanwege de corona maatregelen niet. Het regelen van kleding wordt door mijn zusje opgepakt en die komt samen met mijn moeder langs. In de kamer mag buiten ons om maar één persoon op bezoek komen per 24 uur, dus zijn we naar de hal gegaan. 

We mogen met alle drie buidelen

We moeten ook regelen dat we in het Ronald McDonald huis terecht kunnen, zodat we dicht bij de meisjes zijn. Wat ben ik blij dat dit bestaat! Diezelfde avond dat ze geboren zijn, is er een plekje vrij gekomen op de zaal waar Tess en Yinthe lagen en kon Maud lekker bij haar zussen liggen. We hebben dus bijna de halve zaal in gebruik. Eigenlijk is elke dag hetzelfde. Je leeft van uur tot uur, zit naast de couveuse of ligt op een stoel heerlijk te buidelen met één van de meiden. Ik hield dit bij zodat ze allemaal evenveel geweest waren. In het begin kon dit maar met één kindje tegelijkertijd op de borst, maar na een tijdje was het zover en mochten Tess en Yinthe tegelijk bij één van ons liggen en dan kon de andere met Maud. 

We worden heel goed betrokken door het personeel

De piepjes, je herkende helaas al heel snel wat voor piepje het was. Je keek zodra je daar aan kwam naar de waardes, hoe hoog de ondersteuning stond, of er weer een kastje met medicijnen vanaf was gehaald en ga zo maar door. De meiden van de afdeling hadden een schriftje neer gelegd waar zij af en toe wat in opschreven. Zelf konden we ook dingen erin schrijven. Je werd verzocht mee te doen met de visite (het overleg met de verpleegkundige en artsen). Ik vond het spannend maar ook heel fijn dat we er zo bij betrokken werden, wat ons allemaal geleerd werd en hoe snel je daardoor je kindjes leert kennen. 

Gekmakende gedachtes

Als ik dan zo lag te kroelen kon ik uren fantaseren, maar dat maakte me nu ook juist zo verdrietig. Want loop ik niet te hard van stapel? Soms als ik daar lag deed ik even videobellen met me moeder en zusje, want ik ben zo trots maar zij mochten er niet bij. Hetzelfde met een geboorte kaartje en het bekend maken aan de andere mensen dat ze geboren zijn. Doe je daar al goed aan? Ben je niet te vroeg? Wat staat ons nog te wachten? Blijf het allemaal goed gaan? Gekmakende gedachtes. 

Leroy moest tussendoor nog naar huis om daar wat dingen te regelen. De ochtend erna ging het wat minder met Maud, ze had weer wat meer ondersteuning nodig. Net nu Leroy naar huis was voor een dag…

Lees HIER het vervolg.

LINDA

Insta: drielingmoederlinda

Plaats een reactie