Bedplassen: mogelijke oorzaken en hoe je het afleert

| ,

Bedplassen is iets wat veel kinderen tot een bepaalde leeftijd meemaken. Het kan best wat zorgen opleveren, zowel voor kids als ouders. Maar dat is niet nodig, want bedplassen is meestal iets dat vanzelf verdwijnt naarmate kinderen ouder worden. Gaat de nachtelijke zindelijkheidstraining nog niet helemaal op rolletjes? Laten we dan eens kijken naar waarom het gebeurt en wat je eraan kunt doen.

Waar kan het door komen?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom een kind in bed plast, en soms spelen meerdere factoren een rol. Hier zijn een paar veelvoorkomende oorzaken:

 • Familiegeschiedenis: als een van de (of beide) ouders vroeger ook nog langere tijd in bed plaste, is de kans groter dat hun kinderen hier ook last van hebben.
 • Stressvolle situaties en trauma’s: soms kan bedplassen terugkomen of beginnen na een stressvolle gebeurtenis of periode, zoals een verhuizing of het overlijden van een dierbare.
 • Trage blaasontwikkeling: bij sommige kinderen ontwikkelt de blaas zich wat langzamer, waardoor ze ‘s nachts moeite hebben om hun plas op te houden. Gelukkig gaat dit meestal over als ze ouder worden.
 • Overactieve blaas: sommige kinderen hebben een erg actieve blaas, wat betekent dat ze minder controle hebben over hun plassen, zowel overdag als ‘s nachts.
 • Diepe slaap: als je kindje de hele nacht doorslaapt, is dat natuurlijk heerlijk! Maar kinderen die diep slapen kunnen het signaal van hun blaas, dat hen waarschuwt dat ze moeten plassen, daardoor soms missen. Dit kan ervoor zorgen dat ze ‘s nachts per ongeluk in bed plassen.
 • Obstipatie: als je kind last heeft van verstopping, kan de druk op de blaas veroorzaken dat er ‘s nachts onbedoeld urine lekt.

Wat kun je eraan doen?

Het is belangrijk om geduldig te zijn en je kind te steunen als ze in bed plassen. Gelukkig kan je bedplassen verhelpen op verschillende manieren. Hier zijn een paar stappen die kunnen helpen:

 • Praat met de dokter: als het bedplassen aanhoudt en je je zorgen maakt, kun je het beste een kinderarts raadplegen. De arts kan helpen de oorzaak te achterhalen en advies geven over behandeling.
 • Beperk vochtinname voor het slapengaan: zorg ervoor dat je kind een paar uur voor het slapengaan niet te veel drinkt. Dit voorkomt dat de blaas te vol wordt.
 • Plassen voor het slapen: herinner je kind eraan om voor het slapengaan naar het toilet te gaan en wek ze als het nodig is nog een keer voordat je zelf naar bed gaat om ze een plasje te laten doen.
 • Hulpmiddelen: gebruik waterdichte matrasbeschermers om het bed te beschermen en verschonen makkelijker te maken. Ook kun je hulpmiddelen zoals een plaswekker gebruiken om je kind ‘s avonds te wekken als zij moeten plassen.

Droge nachten

Bedplassen bij kinderen is normaal en heeft vaak per kind een verschillende oorzaak. Het gaat vaak vanzelf over naarmate kinderen ouder worden. Het belangrijkste is geduldig te zijn, met een dokter te overleggen als het aanhoudt en je kind de juiste steun en begeleiding te geven. Met de juiste aanpak en hulpmiddelen heeft jouw kindje binnen no time droge nachten!

1 gedachte over “Bedplassen: mogelijke oorzaken en hoe je het afleert”

 1. bijzonder te lezen dat hier geadviseerd wordt paar uur voor t slapen gaan niet meer te drinken. wij kregen t advies wel te drinken tor half uur voor het naar bed gaan. een volle blaas plassen ze beter uit. het bedplassen was eindelijk over na dit advies te hebben opgevolgd. zelfs xe plaswekker kon hier niet tegenop.

  Beantwoorden

Plaats een reactie