Stressvrije kerst met kinderen: tips & trics

|

Stressvrije kerst? Hoe dan?! Een kerstdiner van school, de digitale kerstborrel van je werk, het vriendendiner, de planning rond breien voor alle kerstdagen, wat ga je wanneer eten en hoe houdt je het alle dagen gezellig? Ho. Stop. kerst gaan we niet gestresst doorbrengen. Dit jaar gaan we voor een stressvrije kerst. Daarom tips & trics om relaxt de feestdagen in te gaan en door te komen.

Een goede voorbereiding…

Ouderwetse spreekwoorden die het nog steeds goed doen: een goede voorbereiding is het halve werk en een slimme meid is op haar toekomst voorbereid. Dit geldt ook zeker voor de drukke dagen rondom kerst. Tips in de tijd voor kerst:

–        Het kerstdiner op school: elke school pakt het anders aan, maar vaak verzorgt elke ouder iets. Ongeveer 2 weken voor het diner verschijnt de lijst met de gewenste hapjes. Hoe eerder je erbij bent, hoe meer keuze je hebt…

–        De kerstplanning: normaal gesproken als een ding, maar de coronamaatregelen zorgen er dit jaar voor dat je next level moet gaan. Begin met deze regel voor jezelf: ‘nee’ is ook een antwoord. Vind je dat moeilijk? Maar er dan een ‘ja’ van die jou uitkomt.

–        Creatief met kerst: Niet alle gezelligheid MOET op 25 en 26 december plaatsvinden. Een weekend eromheen is ook goed. Als je één van de kerstdagen (deels) vrij kunt houden voor je gezin, geeft dat al rust. In (kerst)pyjama’s een film kijken, rondje bos in jullie joggingpakken: jullie bepalen het lekker zelf. Ook handig met kids: lunchen in plaats van een diner. Zo heb je de avond voor jezelf EN ga je niet bomvol je bed in.

–        Begin op tijd: niet alles hoeft in de dagen voor kerst. Kerstkaarten schrijven, cadeautjes kopen, boodschappen doen (en invriezen), etc.

–        Slaap is alles: voor zover je er invloed op hebt: zorg dat jij en de kids genoeg slapen. Ook de dagen voor en rond kerst. Alles is leuker, makkelijker en beter te doen als je hebt geslapen.

Stressvrije kerstdagen: maak het jezelf wat makkelijker

Met kerst moeten we zoveel. Maar ehm.. van wie eigenlijk? Voornamelijk van onszelf. Kijk eens kritisch naar alles wat je van jezelf moet. Hoe kun je het jezelf wat makkelijker maken?

Bij deze wat inspiratie:

–        Kids only: maak een aparte hoek of kamer waar kinderen lekker ongestoord kunnen spelen. Handig voor je zelf als je aan het koken bent, maar ook fijn voor hen. Zij zitten ook niet altijd te wachten op de kerstdrukte. Zo kunnen ze zich soms even terugtrekken.

–        Traditie afvinken: samen de boom optuigen, een bepaalde kerst-cd/spotifylijst luisteren, kerstkoekjes bakken: zorg dat je jullie traditie aftikt. Dit geeft een beetje routine in de chaos.

–        Nu. even. niet. Neem zelf ook af en toe even een break. Even een half uurtje in je eentje iets voorbereiden voor het diner, de hond uitlaten of even een boekje lezen met je kind. Rust voor jezelf en je kind.

–        Een goed begin… start de dag rustig met een fijn ontbijt. Hoeft echt niet uitgebreid, maar wel lekker rustig. Dit geeft een fijne vibe voor de rest van de (hectische) dag.

–        Routines vasthouden. Routines en rituelen geven kinderen rust. Probeer deze dus zoveel mogelijk vast te houden, ook tijdens de feestdagen. Fruittijd, slaapjes, even naar buiten: probeer het zoveel mogelijk hetzelfde te houden.

Kerst thuis vieren met kinderen

De kans is groot dat je dit jaar thuis kerst viert of in hele kleine kring met vrienden en familie. Thuis is makkelijk voor je kinderen, omdat zij zich daar vaak het makkelijkst zelf kunnen vermaken. Nog wat tips voor een relaxte kerst thuis:

–        Toedeloe! Is kerst bij jou? Geef ook een eindtijd aan. Klinkt stom, maar zo weet iedereen waar hij aan toe is. En daar houden mensen van.

–        Het is oké als niet alles volgens plan verloopt . Aangebrande aardappels, de rode wijn over het witte tafelkleed of je mini die de kerstballen uit de boom trekt: no worries. Niks gaat altijd volgens plan, dus kerst ook niet. Hoe makkelijker je hierin zit, hoe minder stress je tijdens kerst hebt.

–        Kindermenu. Maak voor de kinderen een eigen tafel en een eigen menu. Vaak een hit onder de kids.

–        Laat het los. Wij zijn gek op lang tafelen, verschillende wijnen en een 5-gangen-diner. Kinderen niet. Verwacht dan ook niet dat ze netjes de hele tijd aan tafel zitten. En dat is prima. Laat ze lekker tussendoor spelen, aan of van tafel. Zolang je ze maar op tijd roept voor het toetje vinden ze waarschijnlijk alles best.

–        Helpende handjes. Je hoeft het niet alleen te doen. Bedenk van tevoren wie je waarmee kan helpen, zowel van de grote als kleine mensen. Vaak nemen kids hun taak heel serieus. Heel leuk en handig, want zo vervelen ze zich in ieder geval niet.

Stressvrije kerstdagen bij iemand anders

Bij anderen kerst vieren, kan al stressverlagend zijn. Je hoeft zelf minder in huis te halen, hoeft de speelgoedbom niet op te ruimen en kunt misschien wel gewoon aanschuiven. Ideaal. En met deze tips wordt het nog fijner…

–        Deel je planning. Niet iedereen kent de schema’s van je kinderen uit zijn hoofd. Deel daarom je planning. Moeten jullie echt om 20.00 uur naar huis, omdat je kinderen anders in draken veranderen? Geef het aan. Zo kan je gastheer/vrouw er rekening mee houden en zit jij rustiger.

–        Vraag om de planning. Vraag naar het verloop van de middag/avond. Zo weet je zelf waar je aan toe bent en kun je de kinderen er op voorbereiden.

–        Voorkom trek. Hongerige kinderen zijn niet de gezelligste. Voorkomen dus. Zorg voor kindvriendelijke snacks en check het menu. Zorg eventueel zelf voor iets wat je kids wel lusten.

Laten we het jaar gezellig en zoveel mogelijk stressloos afsluiten. Welke tip ga jij uitproberen en welke gouden tip mist er nog in ons lijstje? Laat het ons weten!

Plaats een reactie