Waar ben ik mee bezig? Waarom ga ik nooit op tijd slapen?

| , ,

Ik ben al twee uur geleden naar bed gegaan, maar lig nu heerlijk onder warme dekens met de kat op mijn buik aflevering 3 van die leuke Netflix serie te kijken.
Bij elke nieuwe aflevering (ik ben een ‘binge’ kijker), hoor ik een stem in mijn hoofd die zegt: “Je bent gek! Je bent een werkende moeder van drie kinderen, ga toch slapen. Je hebt je rust hard nodig! De agenda van morgen zit weer helemaal vol, GA SLAPEN!!”
Overigens lijkt die stem opvallend veel op die van mijn moeder..

Onthaasten

Alle drukke mensen en met name ouders, herkennen mijn dilemma:
Ga ik op tijd naar bed voor de hoognodige extra rust óf ga ik nog een aantal uren genieten van de spaarzame tijd voor mezelf?
Waar iedereen het waarschijnlijk over eens zal zijn is dat het goed voor je is om na je werk nog even te onthaasten. Met een boek, glas wijn, sporten of even lekker onderuitgezakt op de bank.
Als compensatie voor de stress en drukte in je leven. Om even je hartslag omlaag te brengen en je oogleden loom te maken.
Gewoon rustig bij komen van een hectische dag.

Maar wat als je in de avonduren werkt? Ik kom bijvoorbeeld als restaurateur veel avonden in de week pas om 23.00 uur thuis. En ook ik heb hierna een paar uur nodig om te onthaasten.
Eigenlijk slaap ik dus nooit vóór 1.00 uur. Dit betekent dat ik vrijwel altijd moe ben, want helaas houden onze kinderen geen rekening met mama’s werkuren. (En dat hoeven ze natuurlijk ook helemaal niet).

Tijd voor mezelf

Ik ben inmiddels ruim 10 jaar moeder en gedurende deze periode heb ik ontdekt dat tijd doorbrengen met mezelf voor mij een absolute noodzaak is. Het maakt niet uit hoe moe ik me voel of hoe druk het leven is.
Net als de meeste moeders ga ik in een rap tempo door de dag heen zonder echt contact met mezelf te maken. Daar heb ik het veel te druk voor. Mijn tijd wordt ingedeeld door de activiteiten van de kinderen, het huishouden, boekhouding, werk en boodschappen. Ik word zoals dat heet ‘geleefd’.

Gewoon Lonneke

Vóórdat ik moeder werd had ik een duidelijke persoonlijkheid. Ik was ‘gewoon’ Lonneke. Het krijgen van kinderen veranderde dit naar ‘moeder’ Lonneke. De titel moeder staat hier niet voor niets vóór mijn eigen naam, want ik zie het als mijn allerbelangrijkste taak en functie op dit moment.
De kinderen hebben me veel geleerd over mezelf en me enorm laten groeien, dat is waar, maar dat betekent niet dat de persoon die ik voorheen was weg is. Die is er nog steeds, soms verborgen in mezelf.
In mijn geval komt ze weer naar boven tijdens die nachtelijke uurtjes waarin ik geniet van een stil huis. En eerlijk gezegd mis ik haar. Vooral overdag wanneer ik met zware boodschappen & sporttassen in mijn werkkleding moet rennen om op tijd bij school te zijn.
Dit is voor mij de reden dat ik nooit vroeg ga slapen.

Slapen in de middag

Gelukkig is mijn onvermijdelijke vermoeidheid overdag gemakkelijk op te lossen met een ‘powernap’, oftewel een middagdutje met een hippe naam.
Waar ik een groot fan en grootgebruiker van ben.
Ik zou zelfs zo ver willen gaan dat ik zonder mijn 20-30 minuten middagdut, het einde van de dag niet meer kan halen. Of heeft dat meer te maken met het feit dat ik (nét) 43 ben?

Bijna elke avond opnieuw vind ik een paar uur ontspannen na mijn werk, bijvoorbeeld met een glas wijn (of twee), belangrijker dan een paar uur meer slapen.
En wat blijkt? Volgens een studie van Psycology Today en de Universiteit London hebben intelligente mensen één ding gemeen: ze blijven allemaal laat op.

‘Intelligente mensen zijn ’s nachts actiever dan mensen met een lager IQ. Uit een studie is gebleken dat intelligente mensen doordeweeks later naar bed gaan dan minder intelligente mensen.’ Why night owls are more intelligent – Elsevier.

I rest my case…

Gr Lonneke (@mamadrinktwijn)

Plaats een reactie