Jane heeft Down, hoe gaat het nu zij twee jaar oud is?

| ,

Rosien heeft een kindje met Down en is vaste schrijfster bij Kids en Kurken. Lees hieronder haar eerdere blogs, voordat je verder leest.

Deel 1: Ik ben zwanger van een dochter met syndroom van Down

Deel 2: Rosien: “Ik ben 36 weken zwanger van een meisje met Down syndroom”

Deel 3: Baby Jane is geboren met letterlijk wat extra’s

Deel 4: Hoe gaat het na één jaar met baby Jane met Downsyndroom

Deel 5: Rosien krijgt de uitslag van het grote erfelijkheidsonderzoek bij baby Jane

Voordat ik deze blog schreef, heb ik eerst mijn laatste blog gelezen. Toen werd ik me er eigenlijk van bewust hoe goed Jane gegroeid is in het afgelopen jaar qua motorische en cognitieve ontwikkeling.

De controles waren goed

Een dag voor haar verjaardag realiseerde Daniël en ik ons dat we het afgelopen jaar alleen maar voor controles naar het ziekenhuis zijn geweest. Die controles waren ook allemaal goed, zo fijn! Haar hartje klopt zoals deze moet kloppen, ze heeft energie voor tien en super veel doorzettingsvermogen. Zelfs de fysio zegt dat je niet aan Jane kan zien dat ze een hartafwijking heeft gehad. Zo goed is ze ervan hersteld. 

Ontwikkelen op haar eigen tempo

Kruipen is nog steeds favoriet, maar het lopen krijgt ze ook helemaal door. Ze rent de kamer, tuin, steeg en straat door achter haar loopkarretje. Zodra er een deur open staat, is Jane weg. Ze zet ook steeds meer losse stapjes door de kamer. We zijn benieuwd hoe lang het nog duurt voordat ze echt helemaal los loopt. We wachten het rustig af, alles op haar tempo.

Ze kan goed duidelijk maken wat ze wil

Met Jane zijn we ook bezig met ondersteunende gebaren. Het leuke daarvan is dat ze nu bepaalde gebaren echt door heeft en ze ook zelf maakt. Wij wonen bijvoorbeeld aan het spoor. Als de trein langs komt dan zie je Jane het gebaar van de trein maken. Toetje is ook erg favoriet. En zo krijgt ze er steeds meer door. Praten doet Jane nog niet veel. De woorden papa en mama kunnen we goed horen, maar verder maakt ze vooral heel veel verschillende geluiden. Ondanks dat Jane niet praat, kunnen we duidelijk aan haar merken wat ze wil en niet wil. Ze heeft een hele sterke mimiek waardoor het meer dan goed duidelijk is. 

Soms kunnen mensen raar kijken

Vorig jaar vond ik het soms nog vervelend als mensen met een vreemd gezicht naar Jane keken of een rare reactie gaven. Nu heb ik dat totaal niet meer. Jane zwaait naar iedereen en bijna iedereen zwaait terug, pakt haar hand vast en maakt even een praatje. Dan zie je haar zo genieten en dan geniet je als ouders natuurlijk erg mee. De rare blikken ben ik dan snel vergeten.

Een heerlijk meisje

Jane is haar heerlijke eigen ik. Ze ontwikkelt zich nog steeds lekker op haar eigen manier. Het is een eigenwijze meid die als ze zo doorgaat er zeker wel gaat komen. Daar heb ik alle vertrouwen in!

ROSIEN

2 gedachten over “Jane heeft Down, hoe gaat het nu zij twee jaar oud is?”

Plaats een reactie