7 redenen om met je kind Halloween te vieren

|

Halloween, een magisch feest waarop de grens tussen de wereld van de levenden en de doden vervaagt. Het wordt steeds populairder over de hele wereld. Hoewel sommigen het beschouwen als een commerciële gelegenheid om snoep te verzamelen, heeft Halloween veel diepere betekenissen en voordelen, vooral wanneer het wordt gevierd als gezin. In deze blog zullen we dat uitleggen.

1. Creatief bezig zijn

Een van de meest opwindende aspecten van Halloween is de creatieve uitdaging die het met zich meebrengt. Samen met je kinderen kun je nadenken over kostuumideeën, deze bespreken en dan samen creëren. Dit stimuleert hun verbeelding en helpt hen bij het ontwikkelen van probleemoplossende vaardigheden. Het plezier van het maken en dragen van de kostuums kan een onvergetelijke herinnering worden. Wij zijn helemaal fan van de kostuums van de Zeeman. Niet duur, maar wel erg tof! De kinderen mochten hun eigen kostuum bij elkaar zoeken. Lola draagt DIT kostuum, voor slechts 3.99 euro. De jongetjes hebben bijpassend DIT kostuum aan, ook voor slechts 3.99 euro. Deze kostuums zijn vanaf 3 tot 8 jaar te dragen.

Voor de oudere kinderen heeft Zeeman onderstaande te gekke shirts. Het leuke is dat ze licht in het donker geven! Verder is er een warm onesiepak met spannende vleugels…

Ook kan je samen met je kind het huis versieren met allerlei Halloween-spullen. Creatief èn gezellig. De Zeeman heeft daar ontzettend veel leuke producten voor, zoals deze pompoem- en skeletlichtjes voor het raam.

2. Angst en opwinding ervaren

Halloween brengt een unieke mix van angst en opwinding met zich mee. De geheimzinnige sfeer, de donkere nacht, en de vermommingen zorgen voor een sfeer van spanning en avontuur. De kinderen verkleden zich als hun favoriete monsters, heksen of superhelden en dat is spannend. Het gevoel van angst en opwinding brengt gezinnen dichter bij elkaar terwijl ze samen de spanning van Halloween beleven.

3. Familiebanden versterken

Halloween biedt een uitstekende gelegenheid om de banden binnen het gezin te versterken. Het samen decoreren van het huis, pompoenen maken, en het voorbereiden van spookachtige lekkernijen zorgt voor samenzijn. Het delen van tradities en het creëren van nieuwe herinneringen versterkt de emotionele connecties binnen het gezin. Deze momenten zijn van onschatbare waarde en zullen belangrijke herinneringen blijven.

4. Emotionele ontwikkeling stimuleren

Het vieren van Halloween met kinderen kan ook bijdragen aan hun emotionele ontwikkeling. Het omgaan met angsten en het leren begrijpen van de grens tussen fictie en realiteit kan hen helpen om emotionele veerkracht op te bouwen. Bovendien biedt het kloppen op deuren en liedjes zingen hen de kans om hun sociale vaardigheden te oefenen en zelfvertrouwen op te bouwen.

5. Een traditie starten

Tradities vormen een belangrijk onderdeel van ons cultureel erfgoed. Halloween is een eeuwenoude traditie die generaties met elkaar verbindt. Het vieren van Halloween met je kinderen is een manier om deze waardevolle erfenis door te geven en hen te leren over de geschiedenis en betekenis ervan.

6. Het belang van fantasie

In onze steeds meer gedigitaliseerde wereld is het belangrijk om de verbeelding van onze kinderen te voeden. Halloween biedt een kans om de elektronische apparaten even opzij te leggen en zich onder te dompelen in een wereld van verhalen, folklore en fantasie. Dit draagt bij aan hun cognitieve ontwikkeling en helpt hen om kritisch na te denken over de wereld om hen heen.

7. Het plezier van samen zijn met het gezin

Ten slotte, en misschien wel het belangrijkste, is Halloween gewoon leuk. Het brengt gezinnen bij elkaar voor een avond vol plezier en opwinding. Het zien van de stralende glimlach op het gezicht van je kinderen terwijl ze snoep verzamelen, is onbetaalbaar. Deze gelukkige momenten blijven herinneringen die zowel ouders als kinderen koesteren.

Kortom het vieren van Halloween met je kinderen gaat verder dan alleen het verzamelen van snoep. Het biedt een schat aan emotionele- en ontwikkelingsvoordelen en het genieten van samenzijn. Dus ga de uitdaging aan, trek kostuums aan en beleef samen met je kinderen een onvergetelijke Halloweenavond.

De geschikte leeftijd waarop een kind Halloween kan vieren

Dat varieert, afhankelijk van de ouders en de individuele ontwikkeling van het kind. Over het algemeen kan Halloween echter op een beperkte en aangepaste manier worden gevierd met kinderen van verschillende leeftijden:

 1. Peuters en Kleuters (2-5 jaar): Voor jonge kinderen kunnen eenvoudige Halloween-activiteiten zoals het dragen van schattige kostuums, het versieren van het huis, en het deelnemen aan veilige en kindvriendelijke evenementen, zoals ‘trick-or-treat’ in een vertrouwde buurt met begeleiding, geschikt zijn.
 2. Basisschoolleeftijd (6-12 jaar): Kinderen in de basisschoolleeftijd zijn vaak actiever betrokken bij Halloween. Ze kunnen meer ingewikkelde kostuums dragen, pompoenen uithollen (onder toezicht), deelnemen aan schattige spookhuizen of Halloween-feestjes bijwonen en met vrienden ‘trick-or-treaten’ en liedjes zingen.
 3. Tieners (13 jaar en ouder): Tieners kunnen Halloween vieren op een manier die bij hun leeftijd past, zoals deelnemen aan meer uitdagende spookhuizen, het organiseren van Halloween-feestjes met vrienden, en zelfstandig ‘trick-or-treaten’ in veilige buurten.

Het is belangrijk voor ouders om de beleving van Halloween aan te passen aan de leeftijd, het temperament en de comfortniveaus van hun kinderen. Sommige kinderen zijn gevoeliger voor enge of enigszins angstaanjagende elementen van Halloween, dus ouders moeten hun eigen kinderen goed kennen en ervoor zorgen dat ze zich veilig voelen tijdens de viering. Bovendien is het altijd raadzaam om de veiligheid in acht te nemen, zoals het controleren van snoep en het toezicht houden op jongere kinderen.

3 gedachten over “7 redenen om met je kind Halloween te vieren”

 1. Kinderen leren over doden, over geesten? En het dan gezellig noemen , dat kun je ook op andere manieren. We willen de kinderen niet blootstellen aan enge dingen bv op het journaal, maar wél aan de agressie die je wel eens ziet hierbij. Veel bloed en verminkingen. Écht raar 😡

  Beantwoorden
  • Niks raars aan. All Hallows Eve was bij de Kelten een feest dat oorspronkelijk is bedoeld om stil te staan bij jouw voorouders, een tijd van reflecteren, samen zijn en dankbaarheid uiten. Dat ter zijde, wat is er mis met kinderen leren over de dood/doden? Denk je dat ze daar nooit mee in aanraking gaan komen? Halloween kan een speelse manier zijn om hier kennis mee te maken. Daarbij, dood is een onderdeel van het leven en je kunt dat niet negeren.

   Beantwoorden
 2. We knutselen wel op ‘n andere dag. De dood op deze manier vieren en het introduceren van de demonische wereld aan een klein kind; daar kan ik geen positieve draai aan geven! Het kleine kind met het schattige kostuum moet de meest enge en bloederige kostuums zien en kan realiteit en fictie niet scheiden; het kan niet anders dan dat dit een negatief effect gaat hebben!

  Beantwoorden

Plaats een reactie