Kids en Kurken deed de test en dit zijn de allerbeste kinderschoenen van 2020!

| , ,

In deze test hebben we gelet op:

• Een goede schoen voor de ontwikkeling van de kindervoet.

• Gemakkelijk in gebruik voor de kinderen.

• Een mooi design, materiaal en kleurgebruik.

• De ecologische footprint

Een goede schoen

Vroeger dacht men dat kinderen gebaat zijn bij een stevige schoen. Tegenwoordig komen daar steeds meer kinderorthopeden en deskundigen op terug. Juist soepele schoenen en flexibele zolen zorgen voor de natuurlijke ontwikkeling van de kindervoet. Even een schokkend feitje: 98% van alle newborns hebben gezonde voeten. Slechts 20% heeft nog gezonde voeten als ze volwassen zijn. Onze nummer 1 schoenen zijn daarom minimalistische schoenen van het merk Wildling Shoes. En nee, geen geiten-wollen-sokken-types, maar hippe! Je voeten doen in deze schoen hun werk weer: balans vinden en sterke spieren krijgen om goed en flink te kunnen lopen of rennen. Het is serieus wennen om de schoenen aan te hebben. Het voelt een beetje gek. Ja, we wilden ze zelf ook testen en we hebben ze dus gedragen in een volwassen maat. Het voelt zo anders dan je gewend bent. En dat zegt eigenlijk al genoeg. Het voelt alsof je echt op de grond staat. Veel gangbare schoenen hebben een spitsere neus. ‘Is dat logisch?’, vragen steeds meer mensen zich af. Deze schoenen hebben dat juist niet. En dat is veel logischer gezien de tenen die soms grip moeten zoeken en wat ademruimte moeten hebben. Als ik heel eerlijk ben waren we sceptisch over deze schoenen, maar we vinden ze nu revolutionair, en aan de andere kant ook zo volstrekt logisch. Het voelt heel natuurlijk en een soort van ‘vrij’. Mede ook omdat ze zo licht zijn en volledig aansluiten aan jouw voet.

Lola van 6 jaar vroeg na de tets of ze de schoenen in bed mocht aanhouden, omdat ze als dunne slofjes voelden. Geen grap! Hoe vind je dat!? We moesten hard lachen. Ze hield ze echt aan. Maar toen mama uiteindelijk boven kwam en zei dat dat ‘s nachts echt te warm was, deed ze ze toch uit. Ze vroeg of zij ze morgen weer mocht gaan testen. Mama antwoordde: “Meid, je mag ze gewoon aandoen morgen en gaan gebruiken”. Nikki zei juist dat ze niet voelde dat ze schoenen aan had en dat is denk ik het grootste compliment!

Gemakkelijk in gebruik

Kijk, alle kinderen moeten op een gegeven moment leren veters strikken. Maar Wildling Shoes heeft een leuke oplossing voor tot die tijd. Er zit een soort stoppertje op de veters, zodat ieder kind ze zelf kan straktrekken en sluiten.

Een mooi design, materiaal en kleurgebruik

Eerlijk is eerlijk: het oog wil ook wat. De schoenen moeten gewoon tof staan. We gingen direct voor de grijze variant. Stoer en past overal bij. Maar er zijn veel andere opties mogelijk in kleur, maar ook in stoffen. Wel zijn het gelukkig allemaal natuurlijke materialen (katoen, wol, linnen), fijn! Wat ons opvalt is dat alles aan de Wildling Shoes zacht is. Geen eeltvorming waarschijnlijk dus.

De ecologische footprint

Kinderen groeien ontzettend snel! Als je duurzaam bezig wil zijn, dan is natuurlijk tweedehands kopen het allerbeste. Dat is echter bij schoenen niet verstandig. Schoenen gaan echt naar de voeten van de drager staan. Hierna zijn minimalistische schoenen met een keine footprint, het beste voor de wereld. Dit merk schoenen denkt bij de productie aan de mens en planeet. Dat zouden meer merken mogen doen.

Hoe kies je de juiste schoenmaat voor je kindje?

De overgrote meerderheid van de kinderen, maarliefst 65%, draagt schoenen in een verkeerde maat. Dit is niet wenselijk, want er kleven gevolgen aan het dragen van de verkeerde schoenmaat. Een te kleine maat kan zorgen voor voetvervormingen. Een voorbeeld is Hallux Valgus, hierbij groeit de grote teen naar binnen. Verder kan de voorvoet van je kindje doorzakken of eelt en likdoorns ontstaan. Dit laatste kan ook bij juist te grote schoenen. Ook kan een te grote schoen gevolgen hebben voor de motoriek, want lopen of bewegen is lastiger. Er is een grotere kans dat je kindje struikelt of valt.

Tips bij het kopen van de goede maat schoenen in een winkel

• Een kind heeft altijd extra (groei) ruimte aan de voorkant van de schoen nodig. Deze moet bij kinderen minimaal 1 tot maximaal 1.5 centimeter zijn. Dit is de ouderwetse duimbreedte. Groeiruimte is nodig zodat de kindervoet niet onder druk komt te staan. Als dat wel zo is, dan kan de natuurlijke vorm van de kindervoet verloren gaan.

• Door goed te voelen aan de voet in de schoen krijg je veel informatie. Waar zitten de tenen? Hoeveel ruimte is er vrij boven de voet en in de breedte? Sluit de schoen aan?

• Als je kind de schoen aan heeft, kun je hem of haar een stukje laten lopen. Zie je problemen? Wat geeft het kind aan? Loopt het lekker of juist niet?

Tips bij het kopen van de goede maat schoenen online

• Laat jouw kind op een wit blad staan en zet bij beide voeten een streep van hiel tot het langste punt van de voet. Bijna ieder kind heeft ongelijke voeten. Ga uit van de grootste meting. Tel hier 17 millimeter bij op. Zoek op het internet een goede maattabel voor kinderschoenen. Zit je tussen twee maten in? Ga dan uit van de grootste maat.

• Meet de voeten van je kind aan het einde van de dag.

• Er staan op het internet ook printbare versies van makkelijke meet-A4-tjes, waar je zo de schoenmaat kan aflezen. Hier is de groeiruimte vaak meegerekend.

Als je van sustainable, natuurlijk en minimalistisch houdt, zit je met Wildling Shoes goed. Het is goed voor voet, de wereld en zelfs voor het oog. Klik HIER voor meer informatie over deze toffe schoen.

Plaats een reactie