Xem heeft een bootschedel

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Esther schrijft een reeks over haar zoontje Xem. Enkele weken na zijn geboorte blijkt hij een schedelafwijking te hebben. Dit is deel 1.

In één keer zwanger

Wij verwachten ons tweede kindje. Ik moest een paar testen doen voordat we het konden geloven. Ik was namelijk in één keer zwanger. Hoe dan? Dit kan toch niet? Bij ons eerste kindje hebben we namelijk een intensief traject in het ziekenhuis gehad van wel drie jaar. En nu spontaan zwanger? Ons geluk kon niet op! Na een fijne zwangerschap werd onze zoon Xem op 12 augustus 2022 thuis na een goede bevalling geboren. Helemaal in de wolken genoten wij van een fijne kraamtijd als gezin van 4. 

Maar na 4 weken slaat alles om

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Op 14 september ging ik naar het consultatiebureau. Xem werd gewogen en gemeten. Het trekt niet mijn aandacht als er wordt gezegd dat zijn hoofdomtrek 41 cm is. Waarom niet? Dat snap ik zelf ook niet want mijn man en ik hadden al wel een keer gezegd dat we vonden dat Xem een wat langer achterhoofd had. Ik liep vrolijk bij de jeugdarts naar binnen. Ze deed alle standaard controles en benoemt dan nog extra naar zijn hoofdje te willen kijken en nogmaals zijn hoofdomtrek te willen opmeten. Ze zegt gelijk eerlijk dat het afwijkt en ze foto’s wil opsturen naar een arts in het Radboudumc. Voordat ik vertrek zegt de jeugdarts dat ik mij geen zorgen hoef te maken en dat we voor alle geruststelling over één week nog een meetmoment inplannen.

Xem bleek een afwijking te hebben

Nog geen twee uur later werd ik gebeld dat het er niet goed uitziet. Xem heeft hoogstwaarschijnlijk een schedelafwijking waarvoor een operatie nodig is. Ik begin te huilen, te trillen en raak in paniek. Paniek omdat ik geen twijfel in haar stem hoorde, het leek alsof het stellen van de diagnose al definitief is gedaan zonder verder onderzoek. Ik belde gelijk mijn man en hij kwam direct naar huis. De tranen vloeide rijkelijk. Kort daarna moest ik mij weer herpakken want onze dochter moest worden opgehaald van de opvang. Helemaal droog houden na dit nieuws lukte mij niet. Mijn dochter vroeg wat er aan de hand was en ik legde uit dat mama een beetje verdrietig is omdat Xem ziek is. De knuffel die volgde liet mij voor even alles vergeten en verzachtte zeker de pijn. 

Ik had veel zorgen

In de drie weken die volgden tot de afspraak in het Radboud UMC leefden we in een soort roes en wilde ik alleen nog maar knuffelen met Xem. In één klap vind ik alles zielig voor hem. Heb je dan toch ergens last? Je bent zo tevreden en lief mannetje. Ik ging overal extreem op letten. Bij elk huiltje dacht ik gelijk anders. Waar ik voorheen dacht: “Oh ben je moe? Honger of een krampje?” Denk ik nu: “Doet je hoofd pijn? Is er toch een verhoogde hersendruk? Is het gevaarlijk?” 

Binnen twee minuten was de diagnose al duidelijk

Na heel wat slapeloze nachten waren we blij dat het eindelijk maandag 3 oktober was. Met een baby van zeven weken oud waren we met gemengde gevoelens opweg naar Nijmegen. Om 13:00 uur hadden we een afspraak bij een neurochirurg. Deze arts heeft met veel expertise als het gaat om schedelafwijkingen. Bij binnenkomst keek en voelde hij aan Xem zijn hoofdje. Het duurde hooguit twee minuten toen hij al aangaf dat Xem inderdaad een schedelafwijking heeft waarvoor een operatie nodig is. 

Zijn hoofdje groeit meer in de lengte

Er werd ons vertelde dat er verschillende schedelafwijkingen zijn maar Xem een bootschedel heeft. Doordat de schedelnaad boven op het hoofd dicht gegroeid is, groeit het hoofdje meer in de lengte dan breedte. Om het hoofdje weer mooi rond te krijgen wordt er tijdens de operatie een stuk schedel weggehaald van wel 4 bij 10 centimeter. Hoe dan dacht ik? Op zo’n mini hoofdje. Xem werd op de planning gezet en naar verwachting zou de operatie begin december plaatsvinden. En weer kon het wachten beginnen…

Lees HIER het vervolg.

ESTHER

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Plaats een reactie