Hoe bereid ik mijn kind voor op de middelbare school?

| ,

* Deze blog is in samenwerking met LOI Kidzz geschreven

Het voorbereiden van je kind op de middelbare school is belangrijk voor een soepele overgang, van leeromgeving naar leeromgeving.

Bezoek de school vooraf

Als het mogelijk is, breng dan een bezoek aan de nieuwe middelbare school voordat het schooljaar begint. Dit kan helpen om het onbekende te verminderen en je kind zich meer op zijn gemak te laten voelen. Veel scholen hebben open dagen of mee-kijk-uren.

Laat je kind al op de basisschool een cursus blind typen volgen

Je kind ervaart veel voordelen van blindtypen:

Efficiëntie en tijdbesparing

Een blindtypecursus helpt jouw kind efficiënter te worden in het gebruik van een toetsenbord. Hierdoor kunnen ze taken sneller voltooien, wat van onschatbare waarde is in de snel evoluerende digitale wereld.

Verbeterde computer- en schrijfvaardigheden

Door blind te leren typen, ontwikkelt jouw kind niet alleen typesnelheid, maar ook algemene computer- en schrijfvaardigheden. Dit komt niet alleen ten goede in het huidige schoolsysteem, maar ook in latere academische en professionele carrières.

Zelfvertrouwen en onafhankelijkheid

Het beheersen van blindtypen vergroot het zelfvertrouwen van je kind. Het geeft hen de onafhankelijkheid om hun gedachten en ideeën snel en vloeiend op het scherm te zetten, zonder afhankelijk te zijn van langzaam en onhandig typen.

Toegang tot digitale hulpmiddelen

In de moderne samenleving is kennis van computers en digitale tools essentieel. Een blindtypecursus bereidt kinderen voor op een vlottere toegang tot digitale hulpmiddelen en maakt ze meer vertrouwd met technologische interfaces. Door blind te kunnen typen, hoeven kinderen niet te focussen op het zoeken naar de letters, maar direct op de inhoud van de tekst. Hierdoor zijn de schoolresultaten van kinderen die blind kunnen typen beter.

De typecursus van LOI Kidzz maakt gebruik van interactieve spellen. Deze games helpen niet alleen bij het verbeteren van de typevaardigheden, maar zorgen er ook voor dat jouw kind gemotiveerd blijft. Spreek met je kind duidelijk vaste dagen en tijden af. Nikki en Lola doen de cursus momenteel en vinden het erg leuk. Ze moeten symbolen zoeken, kaarten lezen en een 3D-bril opzetten. “Elke dag leer je een nieuwe letter. Als je geen nieuwe letter leert, moet je je klaarmaken voor een nieuwe toets. Als je dat goed doet mag je weer een sticker op het toetsenbord afplakken.”, zegt Nikki. “Ik vind het leuk dat je opdrachten moet doen voor spionnen. In het spel moet je door de school lopen en de opdrachten voor de spionnen zijn op het strand.”, vult Lola aan. De meiden zitten iedere dag met veel plezier achter de laptop en vinden de cursus een groot avontuur. Ze groeien ontzettend snel.

De typecursus van LOI Kidzz is ontwikkeld door game-experts. Gamification zorgt ervoor dat kinderen stap voor stap leren (fouten maken is niet erg), en doordat het spelelement is verwerkt in de cursus, maken kinderen deze thuiscursus wél af. Een blindtypecursus als cadeau voor een kind uit groep 7 of 8 is niet alleen praktisch, maar dus ook zeer waardevol voor hun toekomstige academische en professionele successen. Kortom, een uitstekend verjaardagscadeau voor je kind.

Ondersteun studievaardigheden

Leer je kind effectieve studievaardigheden, zoals notities maken, samenvatten, plannen en timemanagement. Deze vaardigheden zijn cruciaal voor het omgaan met het vaak toenemende werk op de middelbare school.

Communicatie met leraren aanmoedigen

Leer je kind hoe hij of zij vragen moet stellen en hulp moet zoeken als dat nodig is. Een open communicatie met leraren kan het leren vergemakkelijken en eventuele problemen snel aanpakken.

Bied emotionele ondersteuning

Toon begrip voor eventuele zorgen of angsten die je kind kan hebben over de overgang naar de middelbare school. Bied emotionele steun en benadruk dat het normaal is om zich een beetje nerveus te voelen. Praat met je kind over wat er zal veranderen op de middelbare school, zoals het hebben van verschillende leraren, een groter gebouw, en meer zelfstandigheid. Benadruk positieve aspecten en benoem hoe deze veranderingen bijdragen aan persoonlijke groei.

Help bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden zijn net zo belangrijk als academische vaardigheden. Moedig je kind aan om nieuwe vrienden te maken, deel te nemen aan buitenschoolse activiteiten en respectvol met anderen om te gaan.

Monitoring van schoolwerk

Houd een oogje in het zeil op het huiswerk van je kind en de voortgang op school, maar vermijd overmatige druk. Zorg voor een goede balans tussen betrokkenheid en het geven van ruimte voor zelfstandigheid.

Onthoud dat de overgang naar de middelbare school voor elk kind anders is, en flexibiliteit is belangrijk. Door ondersteuning te bieden en open communicatie te stimuleren, help je je kind zich succesvol aan te passen aan deze nieuwe fase. Een typecursus van LOI Kidzz geeft je kind een streepje voor in het onderwijs.

1 gedachte over “Hoe bereid ik mijn kind voor op de middelbare school?”

  1. Wat een slecht stuk dit. Titel is voorbereiding op de middelbare school, maar de eerste vijf alinea’s beginnen allemaal met blind typen. Noem het stuk dan gewoon: alle voordelen van blind kunnen typen. Dan weten we tenminste wat je leest. Of draai het om: eerst de algemene informatie (van de laatste drie kopjes) en daarna de reclame.

    Beantwoorden

Plaats een reactie